Úžasná čokoládová roláda, nepečená. Overený recept. Autorka receptu a foto - Chocomia
Jednoduchá čokoládová roláda s famóznou chuťou. Overený recept na nepečenú roládu a čokoládový krém do rolády.
Čokoládová chuť rolády s jemnou náplňou s vaječným likérom sa hodí v nedeľu ku kávičke ale aj ako slávnostný zákusok na Vianoce
Roláda je napohľad jednoduchý koláčik, ktorý ale vynikne svojou chuťou aj vzhľadom.
Ale upiecť roládu, ktorá aj dobre vyzerá, môže byť celkom výzva. Niektoré cestá sa lámu, niektoré sa nedajú stočiť, niektoré odlepiť.......
Konzistencia cesta i postup stáčania je zárukou, že sa podarí. A potom už roláda nebude strašiakom.
Roládu možno naplniť krémom alebo obľúbeným džemom, pridať ovocie a doladiť k svojim chutiam. A tak vytvárať nekonečné variácie a kombinácie. A tu je piškótová roláda s banánom. Alebo vyskúšajte recept na zamatovú roládu. Skúste aj tento recept na rýchly čokoládový koláč.
(na 15 kúskov)
Ingrediencie: hladká múka 60 g, práškový cukor 3 PL, šľahačková smotana 100 ml, kakao 20 g, čokoláda 100 g, cukor kryštálový 100 g, mascarpone 250 g, vaječný bielok 5 ks, žĺtok 4 ks, alkohol (napríklad marhuľovica, likér, brandy) 5 cl, šľahačka 60 ml, olej 5 PL, kypriaci prášok 1 balíček.
Tip pre vás
Oddelíme si bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli si ušľaháme sneh, pridáme postupne cukor a vyšľaháme do tuha.
Pridáme žĺtky, potom olej. Do tejto zmesi jemne na striedačku pridáme múku zmiešanú s PP a kakaom. Cesto jemne premiešame, aby ostalo nadýchané.
Zmes vylejeme na nízky plech klasickej veľkosti vystlaný papierom na pečenie. Na urovnanie môžeme použiť stierku, určenú na plnky a krémy. Je dobré urovnať cesto pred pečením, aby sme ho nemali krivé a na jednej strane vyrastené viac ako inde, potom by sa ťažko stáčalo. Pečieme na 170°C – cca 15min. záleží od každej rúry.
Ak je cesto upečené (po bokoch sa ľahko oddeľuje od papiera), vyberieme z rúry. Jemne poprášime práškovým cukrom, prikryjeme čistou utierkou, pomocou dosky otočíme hore dnom. Stiahneme papier, pocukrujeme aj túto stranu a spolu s utierkou stočíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Pripravíme si plnku vyšľahaním mascarpone so šľahačkovou smotanou (100ml) a práškovým cukrom. Pridáme vaječný likér. A jemne prešľaháme.
Roládu roztočíme, odoberieme utierku vďaka cukru bude utierka čistá a cesto ostane tiež celé. Cesto potrieme rovnomerne plnkou asi 1-2cm od vonkajšieho kraja už len do stratena. Stáčame postupne, jemne zatlačíme, aby sa vo vnútornej strane pekne uložilo, ale nie príliš, aby sme plnku nevytlačili von. Stáčaním sa plnka dostane až ku koncu.
Takto stočenú roládu zabalíme do papiera a dáme stuhnúť do chladu. EKO tip: Papier, ktorý sme stiahli z cesta po upečení nevyhadzujeme, preložíme napoly, tak, že cesto bude vo vnútri. Potom ho použijeme pod roládu. Navyše, keď je roláda stočená a ide sa chladiť, je dobré ju zabaliť, aby nevysýchala. Takže spodný papier pekne ohneme, zafixujeme šnúrkou, špagátikom alebo gumičkami, a hurá do chladničky.
Pripravíme si ganache na potretie. Čokoládu dáme do misky (napr. v pomere 80g horká +20g mliečna), zalejeme smotanou (60ml), dáme do mikrovlnky na cca 30 sek. sledujeme, kým sa na smotane neobjaví prvá bublina (že chce vrieť) a vypneme. Necháme minútu postáť, zatiaľ čokoláda zmäkne a vymiešame ju do krémovej konzistencie, kým sa spojí so smotanou a stratia sa všetky väčšie kúsky čokolády. Dáme do chladu. Kontrolujeme tuhnutie, občas premiešame, lebo príliš stuhnutú ju nedokážeme roztierať.
Je dobré potierať roládu vychladenú, keď je dostatočne pevná a krém zatuhnutý. Ganache by nemala byť úplne stuhnutá, ale izbovej teploty. Je to trošku skúška nervov, v ktorej fáze tuhnutia sa s ňou bude lepšie pracovať. Mne to vychádza cca hodina chladenia. Alebo ak je dlhšie, možno i deň skôr, tak ju proste jemne roztopiť. Roládu potierame postupne v tenkej vrstve a pridávame až do hrúbky ako chceme.
Môžeme medzitým aj ochladiť a navrstviť znovu. Dozdobíme podľa chuti, ovocím, poprášime práškovým cukrom, či šľahačkou. Môžeme vidličkou vytvoriť efekt kôry stromu a tak použiť roládu ako vianočné poleno s vianočným zdobením. Krájame horúcim nožom.
Dobrú chuť!
Máme pre vás aj recept na čokoládovú roládu bez gramu múky webu ženy v meste
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk