Brokolica znie pre niektorých ľudí odstrašujúco pre jej zelenú farbu a pomerne nevýraznú chuť. Kľúčom však je vedieť ju správne uvariť a nakombinovať s inými druhmi zeleniny, ktoré si chuťovo navzájom vypomáhajú.
Krásne zelené ružičky brokolice budú vyzerať sviežo, ak sa nebudú príliš dlho variť. Stačí im maximálne päť minút.
Iné druhy zeleniny, ako napríklad koreňová zelenina - mrkva či petržlen, ale aj zemiaky, tie sa musia variť dlhšie. Každopádne je ich tiež dobré najskôr na oleji poopekať. Na jednej strane tak pustia chuť do polievky, zmäknú a najmä mrkva nám zanechá vo vývare aj množstvo užitočných vitamínov.
Poďte si s nami skúsiť uvariť brokolicovú polievku s mrkvou, zemiakmi a drobnou cestovinou, úplne klasicky, jednoducho a chutne. Ak budete postupovať podľa fotoreceptu Dobrá kuchyňa, zistíte, že uvariť takúto polievku nie je nič náročné a s výsledkom bude spokojná celá rodina.
Vyskúšajte aj recept na krásne krémovú brokolicovú polievku, alebo vyskúšajte recept na karfiolovú polievku. Skúste aj ako chutí naša Hokkaido krémová polievka so smotanou.
(pre 4 osoby)
Ingrediencie - pol kilogramu brokolice, 100 gramov obľúbených cestovín, 3 stredné zemiaky, 3 mrkvy, soľ, vegeta, bravčová masť, alebo olej.
Na oleji poopekáme nakrájanú mrkvu. Tiež na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vodou, osolíme, dáme vegetu a varíme asi 20 minút.
Pridáme brokolicu, ak treba ešte dolejeme trochu vody a varíme už len max. 5 minút.
Do polievky dáme úplne na záver variť drobnú cestovinu, ochutnáme, ak treba ešte dochutíme soľou.
Tu je aj bryndzová polievka. A tu je zase klasická brokolicová polievka.