Nákupný zoznam

Šišky, najlepšie tradičné fašiangové, babičkin RECEPT

26.10.2020 | Autor: Nela

Šišky tradičné a fašiangové. Vyskúšajte babičkin recept webu Dobrá kuchyňa. Sladké maškrtenie želáme.

Výborné šišky, tradičné a domáce

Ako pripraviť tradičné fašiangové šišky z kysnutého cesta? No predsa podľa babičkiného receptu webu Dobrá kuchyňa. Naše šišky si zamilujete. Nech sa páči, vyskúšajte.

Fašiangy sa krátia, už sa nenávratia. Nemajte strach, nestrašíme vás ešte fašiangami. Aj keď domáce kysnuté šišky tradične patria k tomuto obdobiu, fantastické šišky si môžete pripraviť počas celého roka, pretože sú úžasné. Najlepšie šišky s lekvárom so značkou Dobrá kuchyňa.

Super rýchly recept na šišky vynikajúce domáce šišky bez kysnutia

Fantastické domáce kysnuté šišky - jemnučké ako pavučinka

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia cesta: 1-1,5 hodiny
  • Počet kusov: 50 ks (podľa veľkosti)

Milujete šišky? Neviete ako na to? Dobrá kuchyňa vám ponúka podrobný fotorecept na najlepšie fašiangové šišky podľa babičkineho receptu. Určite im neodoláte. Alebo vyskúšajte recept na venčeky. Alebo recept na palacinky. Skúste aj text aký je najlepší džem do šišiek. Alebo recept na zdravé šišky za 10 minút.

Tip na skvelé langoše najlepšie mäkké langoše, rýchly recept ako pripaviť cesto na domáce langoše

Šišky, recept ako pripraviť vynikajúce mäkučké šišky

(Na 50 ks)


Ingrediencie

  • 250 ml - mlieko
  • 1 ks - vanilínový cukor
  • 4 polievkové lyžice - rastlinný olej
  • 500 g - hladká špaldová (obyčajná) múka
  • 4 polievkové lyžice - práškový cukor alebo pomletý trstinový cukor
  • 4 polievková lyžica - rum
  • 1 podľa chuti - džem alebo lekvár
  • 3 ks - žĺtok
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 1 podľa potreby - citrónová kôra
  • 1 ks - vajcia
Poslať ako nákupný zoznam



Šišky, najlepšie tradičné fašiangové, babičkin RECEPTAutor - Nela

Najlepšie tradičné fašiangové šišky - postup receptu

Ingrediencie: 250 ml  vlažného mlieka, 1 ks droždie (42 g), 500 g hladká špaldová (hladká) múka, 1 ks vajce, 3 ks žĺtok, 4 polievkové lyžice práškového cukru, 1 ks vanilínový cukor, 4 polievkové lyžice oleja, 4 polievkové lyžice rumu, štipka soli, citrónová kôra (podľa chuti) na vyprážanie: olej potreby (najlepšie repkový, má vysoký stupeň zadymenia) na dozdobenie a dochutenie: práškový cukor, džem alebo lekvár (najlepšie domáci)

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do 1 dl vlažného mlieka zapracujeme nadrobené droždie a polievkovú lyžicu cukru. Vymiešame, necháme postáť. Kvások vzíde, urobí sa pena.
  2. Do väčšej misky pridáme zbytok mlieka, olej, vajce, žĺtka, zvyšný cukor. Vymiešame. Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, rum a nastrúhanú citrónovú kôru (podľa chuti).
  3. Vymiesime si vláčne cesto. Ak sa nám zdá tuhé, môžeme pridať ešte trošku mlieka. Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou, necháme na teplom mieste kysnúť 1-1,5 hodiny.
  4. Ak zdvojnásobí objem, preložíme ho na drevenú dosku, ktorú sme si posypali múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, pomúčeným pohárikom vykrojíme kolieska. 
  5. My sme zvolili pohár priemeru 6 cm. Takto pripravené šišky necháme chvíľu podkysnúť. Potom urobíme prstami vo vnútri dierku, ktorú trošku roztiahneme. Tak môžeme šišky vyprážať.
  6. Do kvalitného hrnca pridáme väčšie množstvo oleja, najlepšie repkového, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Netreba zabúdať, že šišky musia v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli.  
  7. Olej necháme dobre rozohriať. Do horúceho oleja vkladáme šišky, opatrne, aby sme sa nepopálili. Domáce šišky vyprážame z každej strany dozlatista. Olej pridávame podľa potreby.
  8. Pri vyprážaní dávame pozor, aby sme šišky nepripálili, veľmi rýchlo chytajú nádhernú farbu. Hotové šišky ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  9. Z tejto dávky si upečieme cca 50 ks šišiek. Samozrejme, záleží, akú veľkosť šišiek zvolíme. Šišky posypeme práškovým cukrom, pridáme lyžicu obľúbeného lekváru alebo džemu.

Tip Dobrej kuchyne: K domácim šiškám sa výborne hodí ovocná šľahačka, ktorú si pripravíme vyšľahaním šľahačkovej smotany a obľúbeného džemu.  Alebo skúste aj tieto nadýchané šišky. Tu je aj recept na najlepšie šišky pod slnkom.

Sladké šiškové maškrtenie. Skúste aj naše tipy aká múka na šišky. Vybrali sme pre vás recept na šišky, tradiční masopustní babiččin recept partnerského webu ReceptyDobréKuchyně.cz

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty