Nákupný zoznam

Tradičná mačanka s mäsom, klobásou a hubami, top RECEPT

21.12.2020 | Autor: Nela

Tradičná mačanka s mäsom, klobásou a hubami. Top recept z dielne webu Dobrá kuchyňa. Dobrú chuť želáme.

Domáca mačanka z jušky (kapustovej vody) - tradičná a chutná

Tradičná mačanka s mäsom, klobásou a hubami. Ponúkame vám aj tento obľúbený recept na slovenskú pochúťku. Varte s nami jednoducho, tradične a chutne, varte s Dobrou kuchyňou.

Pravá mačanka. Špecialita z jušky -  šťavy z kyslej (kvasenej) kapusty a sušených húb. Na východe Slovenska sa varí práve na Vianoce. Neviete ako si ju pripraviť? My vám poradíme. Chutná domáca mačanka so sušenými hubami. Dnes sme pridali aj mäso a klobásu. Jednoduchý recept webu Dobrá Kuchyňa. 

Ak zvolíte na zahustenie Solamyl, pravá domáca mačanka bude vhodná aj pri bezlepkovej diéte. Tradičná špecialita pre celú rodinu.

Mačanka alebo kyšeľ. Staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska, ktoré sa teší veľkej obľube. Tradične patrí aj k štedrovečernému menu. Vyskúšajte.

Recept na zdravú vianočnú kapustnicu tradičná domáca kapustnica so sušenými hubami

Pravá mačanka s mäsom, klobásou a hubami - omáčka zo šťavy z kyslej kapusty

  • Čas prípravy: 40
  • Počet porcií: 4-5

Šťava z kyslej (kvasenej) kapusty - juška, je výborným zdrojom vitamínu C a mnohých zdraviu prospešných látok, ktoré podporujú práve našu imunitu. Nech sa páči. Pripravte si s nami originálnu domácu mačanku s mäsom, klobásou a sušenými hubami. Potešte svoje zdravie. Dobrú chuť vám želáme.

Chutnú domácu mačanku s mäsom, klobásou a sušenými hubami podávame najlepšie s domácim kváskovým chlebíkom, iným obľúbeným chlebom, ale aj so šťuchanými zemiakmi. Inšpirujte sa.

Chutná lahodná omáčka z húb najlepšia hubová omáčka, ktorú zvládne aj každý začiatočník

Výborná omáčka z jušky, mäsa, klobásy a sušených húb, ktorú musíte vyskúšať

(Na 4-5 porcií)


Ingrediencie

  • 4 strúčiky - cesnak
  • 1 štipka - kurkuma
  • 2 polievková lyžica - mletá červená paprika
  • 1 ks - bobkový list
  • 1 plná hrsť - sušené huby
  • 1 ks - väčšia cibuľa
  • 1 l - juška - voda z kapusty
  • 3 polievková lyžica - Solamyl alebo hladká špaldová múka
  • cca 350 g - bravčové mäso (pliecko, stehno, karé)
Poslať ako nákupný zoznam



Tradičná mačanka s mäsom, klobásou a hubami, top RECEPTAutor - Nela

Vynikajúca tradičná mačanka s mäsom, klobásou a hubami - postup receptu

Ingrediencie: 1 l jušky - šťavy z kyslej kapusty (ktorú si môžeme aj zriediť), cca 350 g bravčové mäsa podľa obľuby (pliecko, stehno, karé), 1/2 nožičky obľúbenej klobásy, 1 plná hrsť sušených húb, 3 polievkové lyžice masla alebo oleja, 1 ks väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku (aj viac, podľa chuti, 2 rozpolené kusy k vareniu jušky, 2 ks k duseniu mäsa) na zahustenie mačanky: 3 polievkové lyžice hladkej špaldovej (klasickej hladkej) múky alebo Solamyl (pri bezlepkovej diéte) - prípadne aj viac, podľa potreby na dochutenie mäsa: 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, trošku kurkumy (výborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo) na dochutenie jušky: 1 ks bobkový list, 3 guličky celého čierneho korenia

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kocky. Výber mäsa je iba na nás. Zvoliť môžeme bravčové pliecko, ale aj bravčové stehno, chudšie bravčové karé, môžu byť vykostené kuracie stehná.
  2. Sušené huby namočíme do studenej vody aspoň na 10 minút, aby dobre zmäkli. Môžeme ich aj polámať na menšie kúsky, ale aj pomlieť na mlynčeku. S pomletými hubami bude ešte aromatickejšia.
  3. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle (oleji) ju orestujeme do sklovita, pridáme mletú červenú papriku, mäso a koreniny, roztlačený cesnak, opražíme. Tak ho prikryjeme, dusíme do mäkka.
  4. Jušku, vodu z kyslej (kvasenej) kapusty si pripravíme podľa vlastnej chuti. Ak by bola voda z kapusty príliš kyslá, zriedime ju ešte vodou. Najlepšia je juška domáca, z vlastnej kyslej (kvasenej) kapusty.
  5. K juške pridáme od vody vytlačené huby, rozpolený cesnak, celé čierne korenie. Jušku s hubami povaríme 15 minút. Sledujeme aj mäso, ak je potrebné, môžeme ho podliať. Veľa šťavy však nepotrebujeme.
  6. Klobásu nakrájame na menšie kúsky, pridáme k vareniu jušky. Na jemnom stupni povaríme. Do mačanky pridáme aj mäso, keď je už mäkké. Samozrejme, záleží aký druh zvolíme. Pripravíme zálievku.
  7. Do 0,5 l vlažnej vody dobre rozmiešame múku. Je dôležité, aby sme nemali hrudky. Zálievku môžeme do mačanky aj precediť cez sitko. Pridávame ju veľmi pomaly, za stáleho miešania, podľa potreby.
  8. Domácu mačanku povaríme ešte 10 minút, aby zhustla. Nakoniec ju dochutíme, ak je potrebné.  Ak by sa nám zdala príliš mdlá, málo kyslá, pridáme jušku (šťavu z kyslej kapusty), môžem zahustiť.

Tip Dobrej kuchyne: Chutná domáca mačanka by nemala byť ani hustá, ani veľmi riedka. Ak zvolíme verziu bez lepku, na zahustenie pridáme Solamyl (podľa potreby).

Dobrú tradičnú chuť.

Vyskúšajte aj pravá mačanka, recept na špecialitu z jušky a sušených húb kuchyne portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty