Máločo znie tak slovensky ako demikát. Bude to zrejme tým, že hlavnou surovinou je bryndza - jedinečná pochúťka zo Slovenska.
Mnohým v prípade bryndze evokujú bryndzové halušky. No tu využitie tejto úžasnej slovenskej suroviny ani zďaleka nekončí. Obľúbené si aj rôzne nátierky či polievky, napríklad tradičný demikát.
Skúste si ho pripraviť podľa fotoreceptu Dobrá kuchyňa. Prekvapí vás svojou kombináciou so zemiakmi a červenou mletou paprikou, čo vytvára dokonalú chuť.
Isto sa demikát stane pevnou zložkou vášho jedálneho lístka a bude si ho variť pravidelne.
Vyskúšajte aj náš recept na tradičnú bryndzovú polievku webu Ženy v meste
(na 5 porcií)
Ingrediencie na 5 porcií: 2 polievkové lyžice - bravčová masť, 1 kávová lyžička - červená mletá paprika, 1 ks - cibuľa strednej veľkosti, 6 ks - zemiak strednej veľkosti, 100 g - bryndza, 200 ml - šľahačková smotana, soľ - podľa chuti, majoránka - podľa chuti.
Na masti smažíme na kocky nakrájanú cibuľu. Jemne prisolíme.
Pridáme červenú mletú papriku a hneď aj vodu.
Nasledujú zemiaky na kocky, dusíme do zmäknutia.
Do polievky pridáme bryndzu vymiešanú so šľahačkou, už len krátko prevaríme. Ak chceme polievku krémovú, všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Fantasticky však chutí aj bez mixovania.
Úplne na záver, do vypnutej polievky pridáme majoránku. A tu je aj naša rýchla zeleninová polievka.
Vyberte si aj ďalšie recepty ako sa pripravuje krémová polievka.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk