Nákupný zoznam

Fantastická kvásková vianočka, RECEPT z kvásku

05.12.2020 | Autor: Nela

Fantastická kvásková vianočka, ktorú si zamilujete. Nech sa páči, recept z kvásku so značkou Dobrá kuchyňa.

Výborná kvásková vianočka - domáca, jednoduchá, voňavá

Ako pripraviť domácu vianočku z kvásku? No predsa podľa receptu webu Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Ponúkame podrobný fotorecept ako si ju upiecť. 

Máte doma ražný kvások, kváskujete? Stále hľadáte a skúšate nové a predovšetkým overené recepty? Vyskúšajte novinku z našej kuchyne, recept na vynikajúcu kváskovú vianočku. Chutí neodolateľne. Sladké zdravšie maškrtenie so značkou Dobrá kuchyňa.

Recept z kvásku vynikajúce tradičné perníčky z kvásku

Fantastická domáca kvásková vianočka - výživná a zdravá

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia (kvasenia) rozkvasu a cesta: cca 16 hodín
  • Čas pečenia: cca 40 minút
  • Počet kusov: 1 vianočka

Najlepšia domáca kvásková vianočka zo špaldovej múky. Výživná a zdravá, vianočka, ktorá chutí úžasne. Recept webu Dobrá kuchyňa.

Prečo práve ražný kvások? Lebo je veľmi zdravý, pretože je prírodný. Skladá sa len z vody a ražnej múky. Pri jeho kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o mliečne kvasenie.

Jeho kvasinky pomáhajú rozložiť v múke lepok a iné ťažšie rozložiteľné zložky obilia. Práve to je veľmi prospešné pre naše trávenie a imunitu. Ražný kvások je jednoducho dokonalý.

Tip na domáce makovky najlepšie kváskové makovky, ktoré si zamilujete A tu je vianočný punč.

Kvásková vianočka, overený recept na skvelú vianočku z kvásku

(Na 1 ks)


Ingrediencie

  • 2 polievková lyžica - med
  • 120 ml - vlažné mlieko
  • 550 g - hladká špaldová (obyčajná) múka
  • 150 g - vlažná voda
  • 20 g - celozrnná špaldová múka
  • 1 polievková lyžica - ražný kvások
  • 3-5 polievková lyžica - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 1 kávová lyžička alebo ks - vanilková esencia alebo vanilínový cukor
  • 1 podľa potreby - citrónová kôra alebo šťava
  • 1 podľa chuti - mak, oriešky, mandle, kokos
Poslať ako nákupný zoznam



Fantastická kvásková vianočka, RECEPT z kváskuAutor - Nela

Najlepšia kvásková vianočka - postup receptu

Ingrediencie na rozkvas: 150 g hladká špaldová (hladká) múka, 150 g vlažná voda, 1 polievková lyžica ražného kvásku na kváskové cesto: 400 g hladká špaldová (hladká) múka, 20 g celozrnná špaldová múka, 50 g bravčová masť alebo 50 g roztopené vlažné maslo alebo 8 polievkových lyžíc oleja, 120 ml vlažného mlieka, 1 ks vajce, 1 kávová lyžička vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilínový cukor, 2 polievkové lyžice medu, 3-5 polievkových lyžíc trstinového alebo kryštálového cukru, štipka soli, citrónová šťava alebo nastrúhaná citrónová kôra (podľa chuti) na potretie vianočky: 1 ks rozšľahaná vajce zmiešané s 1 polievkovou lyžicou mlieka na posypanie vianočky: celý mak, strúhaný kokos, nasekané oriešky alebo mandle, plátky mandlí - podľa obľuby

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Pripravíme rozkvas, ktorý musí kysnúť 9-12 hodín. K múke pridáme vlažnú vodu, jednu polievkovú lyžicu ražného kvásku, dobre premiešame. Misku uzavrieme fóliou alebo tanierom. Rozkvas necháme kysnúť pri izbovej teplote, musí mať plno malých bubliniek.
  2. K pripravenému rozkvasu pridáme obe múky, bravčovú masť (roztopené vlažné maslo alebo olej), vlažné mlieko, vajce, vanilku, med, cukor, soľ a citrónovú šťavu či kôru. Vymiesime si cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby. Môžeme si pomôcť robotom.
  3. Vymiesené cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť ďalšie 2-3 hodiny. Cesto počas kysnutia poprekladáme 3x rukou.  Kváskové cesto sa tak nielen prevzdušní, získa aj na pevnosti. Čas kysnutia záleží od teploty v miestnosti, teplom skôr vykvasí.
  4. Kváskové cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov. Cesto je elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje. Ak máme pocit, že sa lepí, pomôžme si ďalšou múkou. Kváskovú vianočku si pripravíme z dvoch pletencov. Je to jednoduchý spôsob, nemajte žiadne obavy.
  5. Kváskové bochníky na vianočku si necháme na drevenej doske ešte 20 minút podkysnúť. Je však potrebné ich prikryť fóliou. Z troch bochníčkov si urobíme cca 40 cm dlhé šúľky. Konce stlačíme, zahneme dovnútra a upletieme jednoduchý a hustý vrkoč.
  6. Zo zvyšných troch bochníčkov si upletieme ešte jeden rovnaký vrkoč, ktorý bude tvoriť hornú časť našej kváskovej vianočky. Upliesť vianočku si môžete rôznymi spôsobmi, výber je iba na vás. My vám chceme ponúknuť jednoduchý spôsob, aj pre začiatočníkov.
  7. Väčší plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Plech si môžeme vymastiť aj tukom. Prvý pletenec na vianočku uložíme na plech šikmo, pretože treba rátať, že vianočka finálnym kvasením zväčší svoj objem takmer dvojnásobne, potrebuje priestor.
  8. Na spodnú časť vianočky uložíme druhú časť, rovnaký pletenec. Pri zaplietaní treba vždy pamätať, aby sme konce vrkočov zahli dovnútra, dobre ich spojili. Pripravíme drevené špajdle, ktorými upevníme vianočku na viacerých miestach, aby sa nezosunula.
  9. Drevené špajdle predelíme nožom a opatrne ich zapichneme do vianočky. Nemusíme to robiť, ale môže sa stať, že sa nám vianočka zosunie, získa úplne iný tvar. Je to naozaj dôležité. Ak nemáme špajdle drevené, môžeme zvoliť kovové ihlice na mäso.
  10. Vianočku prikryjeme opäť fóliou (podporuje to kvasenie) a necháme tak kysnúť približne 3-4 hodiny. Záleží to opäť od teploty v miestnosti. Po vykysnutí opatrne odstránime fóliu. Kvásková vianočka bude krásne nadýchaná, omnoho väčšia ako pred kvasením.
  11. Vajce si rozšľaháme vidličkou, pridáme aj mlieko. Keď si touto vaječnou zmesou vianočku potrieme, pečením získa prekrásnu farbu. Špajdle ešte neodstraňujeme. Tie odstránime až po upečení vianočky, aby si aj pri pečení zachovala vianočka svoj tvar. 
  12. Vianočku môžeme posypať plátkami mandlí, nasekanými orieškami, celým makom alebo strúhaným kokosom. Kváskovú vianočku pečieme najprv pri teplote 220 oC 10 minút, nádherne narastie. Potom teplotu znížime na 150 oC. Čas pečenia sledujeme.
  13. Kváskovú vianočku potom pečieme ešte približne 20 až 30 minút, podľa potreby, aby sa dobre prepiekla. Po 20 minútach môžeme rúru vypnúť, neotvárať ju a vianočku nechať v rúre ešte 10-15 minút. Mne sa to takto osvedčilo. Cítite tú nádhernú vôňu? Mňam.

Tip Dobrej kuchyne: Do našej domácej vianočky z kvásku môžeme pridať aj hrozienka namáčané v rume, nadrobno nakrájané sušené slivky alebo brusnice, nasekané oriešky či mandle. Tieto ingrediencie pridávame k mieseniu cesta.

Voňavé vianočkové maškrtenie.

Vybrali sme pre vás vynikajúca kvásková vianočka, top recept kuchyne portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty