Zdravší vianočný zemiakový šalát, príprava zdravšej majonézy. Autorka receptu a foto - Andrea
Sviatočné stoly poskytujú rôznorodosť lahodných obľúbených pokrmov. Hrozí tak nejaké to kilečko navyše. Vyskúšajte túto zdravšiu variantu.
Pre nadšencov zdravej stravy sme pripravili recept na zdravšiu verziu tradičného zemiakového šalátu.
Zemiakový šalát s klasickou kupovanou majonézou vie byť pekná tuková a kalorická bomba.
Aby bol zemiakový šalát o niečo menej kalorický, pripravte si jednoduchú domácu majonézu, len z 3 surovín!
Navyše môžete zvoliť ľubovoľný olej. Vhodný je nejaký rastlinný za studena lisovaný - je výživnejší a chutnejší.
Navyše si môžete množstvo tuku v domácej majonéze zredukovať na naozaj nevyhnutné minimum, pre postačujúcu hustotu a krémovosť. Vyskúšajte.
Máme pre vás aj recept na klasický majonézový zemiakový šalát
(pre 5 osôb)
Ingrediencie: olej 60 ml, žĺtko 4 ks, sterilizované uhorky 7 ks, citrónová šťava 1 kávová lyžička, dijónska horčica 3 polievkové lyžice, mrkva strednej veľkosti 5 ks, mrazený hrášok 150 g, zemiaky uvarené v šupke 700 g, čierne korenie podľa chuti, soľ podlľa chuti.
Tip pre vás
Zemiaky a mrkvu dôkladne umyjeme a dáme variť v šupke. Trvá to asi 20-25 minút, záleží na veľkosti varenej zeleniny. Vodu po uvarení zlejeme a necháme zemiaky a mrkvu vychladnúť. tento krok môžeme vykonať aj deň predom.
Po vychladnutí zemiaky a mrkvu ošúpeme. Ak máte pretláčadlo na zemiakový šalát použite. Kto nemáte, potrvá to o niečo dlhšie, lebo zemiaky budete musieť krájať na malé kocky.
Ošúpeme si aj mrkvu a nakrájame nadrobno. Prípadne použite sterilizovanú zmes mrkvy a hrášku.
Nadrobno si nakrájame aj kyslé uhorky. Množstvo si prispôsobte podľa chuti samozrejme.
Majonézu pripravíme z týchto troch základných ingrediencií: 4 žĺtky, 3 lyžice dijónskej (alebo plnotučnej) horčice a 50-70-100 ml rastlinného za studena lisovaného oleja, podľa preferencie. Čím viac oleja, tým bude majonéza hustejšia. Do zemiakového šalátu stačí pridať i redšiu majonézu - zostane tak krásne vláčny aj na ďalší deň. Hodí sa skvele kvalitný olivový olej. Odskúšaný mám aj ľanový, ten je dobrým zdrojom omega3 mastných kyselín, ale zanechá o niečo horkejšiu dochuť. Možno ju zjemniť niečím sladkým - lyžica dve cukru alebo medu.
Ako prvé si vyšľaháme žĺtka s horčicou. Čím dlhšie vydržíte, tým krémovejšia majonéza bude. Max. tak 5 minút šľahania.
Po vyšľahaní začneme do zmesi pomaly prilievať za stáleho šľahania olej. Neponáhľame sa, je dôležité prilievať naozaj po pár kvapkách alebo tenučkým prúdom.
Majonéza je hotová. Hustota sa odráža od množtsva použitého oleja. Ja som robila z 50 ml ľanového oleja, majonéza bola redšia, ale šalát ostal vláčny aj na tretí deň. Dochutíme soľou, čiernym korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Nakrájané zemiaky, mrkvu, hrášok a uhorky dôkladne zmiešame s domácou majonézou. Podľa potreby dochutíme. A sviatky sa môžu začať, dobrú chuť! :)
Máme pre vás aj recept na zemiakový šalát bez majonézy webu Ženyvmeste.sk
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk