Najlepšia babičkina vianočka, domáci recept. Autorka receptu a foto - Chocomia
Najlepšia babičkina vianočka. Pripravte si s nami nadýchanú vianočku podľa nášho receptu .
Keď v obchode cítim vôňu čerstvého pečiva, mám chuť do všetkého zahryznúť. Vianočka v obchode ma láka, ale zároveň viem, že mi nevyhovujú hrozienka, ktoré tam nájdem.
Tak som hľadala ako upiecť doma vianočku, ktorá bude jemná ako vata a chutná aj na druhý deň.
Recept je s klasickou múkou, ale v poslednej dobe ju robím vo verzii špaldovej a je len trochu tmavšia farbou, no rovnako výborná i ľahšie stráviteľná. Skúste aj naše ďalšie recepty na koláče a zákusky. Skúste aj pravé valašské frgály.
(pre 5 osôb)
Ingrediencie: 260 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 3 žĺtka, 42 g čerstvého droždia, 150 g masla alebo Palmarínu, 500 g hladkej špaldovej (hladkej) múky, 1 vajce, štipka soli.
Tip pre vás
Pripravíme si kvások. Do mierne teplého mlieka pridáme lyžicu cukru a rozmrvíme kocku droždia. Kým trošku nakysne, pripravíme si múku so štipkou soli.
Pridáme žĺtky a aj mlieko s kváskom.
Mixérom či ručne začneme hniesť cesto, postupne k nemu pridáme i zmäknuté maslo.
Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť aspoň 1-2 hodiny. Ak by sa mu nechcelo, môžeme si pomôcť rúrou, ktorú zahrajeme na 40°C a cesto s miskou vložíme dovnútra.
podľa použitej formy si cesto rozdelíme. ja som uplietla dva jednoduché vrkoče a použila menšie hranaté formy. cesta je akurát na jeden veľký veniec v okrúhlej forme.
Vo forme necháme ešte chvíľku podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180°C približne 30 minút.
Takto vyzerá hotová babičkina vianočka. Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj náš recept na kakaový závin starej mamy
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk