Výborné makové šúľance - jednoduchý recept, autorka a foto: Denča
Z dielne Dobrej Kuchyne vám prinášame jednoduchý a rýchly recept na makové šúľance. Táto varianta zemiakových šúľancov na sladko je výborná a určite ňou zabodujete nielen u detí.
Makové šúľance sa veľmi dobre hodia hlavne v situácii, keď už bolo mäsa v posledných dňoch až príliš a vyslovene sa vám žiada zmena.
V slovenskej kuchyni patrí maku právom neodmysliteľné miesto. Výborné a jednoduché makové šúľance zo zemiakov sú toho jasným dôkazom.
Možno vás prekvapí, že nie sú známe vo všetkých krajinách Európy a niekde je pestovanie maku dokonca zakázané. Vy si ich ale s radosťou pripravte.
Zemiakové šúľance sú výborné aj s opraženou strúhankou či mletými orechmi.
Vyskúšajte aj výborný recept na domáce šúľance alebo kokošky z kuchyne Žien v meste.
(na 2 porcie)
Ingrediencie: 400 g zemiakov uvarených v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 surové vajce, 6 PL celého alebo mletého maku, 4 PL práškového cukru, 100 g masla, soľ podľa chuti
Tip pre vás
Najprv uvaríme zemiaky v šupke (vhodné je aj deň vopred). Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme k nim polohrubú múku, celé vajíčko a soľ.
Vypracujeme cesto, s ktorým sa dobre pracuje a nelepí sa. Dáme ho na pomúčenú dosku, a krájame / šúľame požadované tvary, ako komu vyhovuje.
Šúľance uvaríme v mierne osolenej vriacej vode, krátko po zavarení zľahka zamiešame, aby sa neprichytili na dno. Keď sa vyplavia navrch, varíme ešte asi 5 minút. Scedíme ich a preložíme do misy.
Spražíme maslo, ktorým šúľance hneď prelejeme. Posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Zemiakové šúľance sú výborné aj s opraženou strúhankou či mletými orechmi.
Dobrú chuť. Tu je aj recept na makový závin, ktorý nepraskne.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk