Strapačky s kyslou kapustou. Foto - Denča
Strapačky s kyslou kapustou sa podávajú horúce, a môžu byť ozdobené opraženou slaninkou, nasekanou petržlenovou vňaťou alebo štipkou mletého čierneho korenia pre vylepšenie chuti.
Slovenská kuchyňa je bohatá na vynikajúce jedlá, v ktorých sa často objavujú zemiaky, či kyslá kapusta. Kapustové strapačky sú v tej našej kuchyni pripravované naozaj často a trvalo to istý čas, kým sme sa dopracovali k receptu, vďaka ktorému je ich chuť perfektná.
Tajomstvo je v múke, hustote cesta a kapuste. Neveríte? Pripravte si ich podľa nášho receptu aj vy a doprajte si skvelý obed.
Toto jedlo sa často podáva počas zimného obdobia, keď je kyslá kapusta dostupná a populárna. Má silnú a bohatú chuť, ktorá je obľúbená medzi milovníkmi tradičných slovenských jedál. Ale pokojne si strapačky pripravte aj hocikedy inokedy.
Prípadne vyskúšajte náš recept na bryndzové halušky. Vyskúšajte aj náš recept na halušky s kapustou a údeným mäsom. Tu je aj náš overený recept na halušky z hrubej múky.
Ingrediencie: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky (aká múka na strapačky), 1 kg zemiakov, 100 g slaniny, 3 plné hrste kyslej (kvasenej) kapusty, mleté čierne korenie, soľ a rasca,
Dáme variť vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli. Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Potrebujeme rovnaké množstvo hladkej a polohrubej múky. Halušky nebudú ani jemné, ani tvrdé, ale vynikajúce.
Zmiešame zemiaky, múky, soľ, celú rascu, štipku čierneho korenia a poriadne premiešame. Vznikne husté cesto, v ktorom "stojí" varecha. Cez haluškovač hádžeme cesto do vriacej vody, postupne miešame, varíme a necháme halušky vyplávať na povrch vody. Necháme variť ešte približne 5 minút. Potom precedíme pod studenou vodou.
Ďalšie tajomstvo spočíva v kyslej kapuste. Zásadne ju nepremývame, nedusíme ani ju nepripravujeme s karamelom. Do strapačiek pridávame surovú kyslú kapustu, ktorá má maximum vitamínov a strapačky chutia perfektne.
Na oleji opražíme nakrájanú údenú slaninu. Halušky zmiešame s kyslou kapustou, omastíme výpekom a ozdobíme slaninkou. Ak máte chuť na niečo netradičné, tu sú karfiolové bryndzové halušky. Skúste aj náš recept na maslové halušky k perkeltu. A tu recept na strapačky s kyslou kapustou. A tu je recept na zemiakové halušky.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk