AMC
Nákupný zoznam

Najlepšie cviklové krupoto s nivou, zaručený recept

26.07.2022 | Autor: Denča

Cviklové krupoto, pripravené podľa overeného receptu webu Dobrá Kuchyňa, je jedno fantastické jedlo z jačmenných krúp, ktoré určite musíte vyskúšať.

Najlepšie cviklové krupoto s nivou, autorka receptu a foto: Denča

Najlepšie cviklové krupoto s nivou, pripravené podľa overeného receptu webu Dobrá Kuchyňa, je jedno fantastické jedlo z jačmenných krúp, ktoré určite musíte vyskúšať. 

Najlepšie cviklové krupoto, zaručený recept

  • Čas prípravy v min.: 50
  • Čas varenia v min.: 45
  • Počet porcií 2

Jačmenné krúpy kedysi v kuchyni používané takmer denne, dnes takmer upadajú do zabudnutia. A pritom sú výživné, bohaté na vlákninu, vhodné aj pri diétnom stravovaní. Môžu sa používať na slano aj na sladko, do polievok či príloh.

Cviklové krupoto s nivou je úžasné bezmäsité zdravé jedlo. Prvé záznamy o cvikly tu boli už pred 3000 rokmi, v starom Ríme sa používala okrem jedla aj ako liek. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, vlákninu či kyselinu listovú.

Vyskúšajte kombináciu jačmenných krúp a červenej repy, ktorá nesie honosný názov krupoto. Pri príprave podlejeme cviklové krupoto bielym vínom a zalievame zdravým domácim vývarom, dochutiť ho môžeme nivou. Skvele sa k ku krupotu hodí aj ryba na masle ako výborná alternatíva.

Z dielne kuchyne Ženy v meste máme pre vás aj recept na výbornú cviklovú omáčku

Najlepšie cviklové krupoto, zaručený recept

(na 2 porcie)


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 2 strúčiky - cesnak
  • 2 ks - cvikla
  • 300 g - jačmenné krúpy
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepšie cviklové krupoto s nivou, zaručený recept

Najlepšie cviklové krupoto, zaručený recept - postup prípravy

Ingrediencie: cibuľa 1 ks, cesnak 2 strúčiky, cvikla 2 ks, jačmenné krúpy 300 g, biele víno 2 dcl, maslo 1 polievková lyžica, soľ podľa chuti, horúci vývar alebo voda 1 l

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Príprava

Pripravíme všetky suroviny. Pre tú najlepšiu chuť zvolíme horúci domáci vývar a čerstvú cviklu. Cibuľu nakrájame na malé kúsky, jačmenné krúpy umyjeme studenou vodou, nepotrebujeme ich namáčať.

2. Cviklu nákrájame a rozmixujeme

Cviklu ošúpeme, a rozdelíme na dve polovice. Jednu časť nakrájame na menšie kocky, druhú časť rozmixujeme na kašu.

3. Uvaríme krúpy

Na oleji opražíme cibuľu zlatista, a tiež pretlačený cesnak. Pridáme premyté jačmenné krúpy a nakrájanú cviklu. Chvíľu všetko spolu restujeme. Podlejeme bielym vínom, osolíme, privedieme do varu a miešame, kým sa tekutina neodparí. Pridáme rozmixovanú cviklu a prilievame horúci vývar, vždy toľko, aby boli krúpy zakryté. Občasne premiešame, a podlievame vývarom. Pod prikrývkou varíme približne 40 minút.

4. Pridáme maslo

Keď sú krúpy uvarené do mäkka, odstavíme a pridáme maslo, ktoré dotvorí krémovú konzistenciu krupota.

5. Tip na servírovanie

Cviklové krupoto môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou, čiernym sezamom a nivou. Skvelé sa k nemu hodí aj ryba na masle.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše recepty na skvelé rizotá

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty