Najlepšie cviklové krupoto s nivou, autorka receptu a foto: Denča
Najlepšie cviklové krupoto s nivou, pripravené podľa overeného receptu webu Dobrá Kuchyňa, je jedno fantastické jedlo z jačmenných krúp, ktoré určite musíte vyskúšať.
Jačmenné krúpy kedysi v kuchyni používané takmer denne, dnes takmer upadajú do zabudnutia. A pritom sú výživné, bohaté na vlákninu, vhodné aj pri diétnom stravovaní. Môžu sa používať na slano aj na sladko, do polievok či príloh.
Cviklové krupoto s nivou je úžasné bezmäsité zdravé jedlo. Prvé záznamy o cvikly tu boli už pred 3000 rokmi, v starom Ríme sa používala okrem jedla aj ako liek. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, vlákninu či kyselinu listovú.
Vyskúšajte kombináciu jačmenných krúp a červenej repy, ktorá nesie honosný názov krupoto. Pri príprave podlejeme cviklové krupoto bielym vínom a zalievame zdravým domácim vývarom, dochutiť ho môžeme nivou. Skvele sa k ku krupotu hodí aj ryba na masle ako výborná alternatíva.
Z dielne kuchyne Ženy v meste máme pre vás aj recept na výbornú cviklovú omáčku
(na 2 porcie)
Ingrediencie: cibuľa 1 ks, cesnak 2 strúčiky, cvikla 2 ks, jačmenné krúpy 300 g, biele víno 2 dcl, maslo 1 polievková lyžica, soľ podľa chuti, horúci vývar alebo voda 1 l
Tip pre vás
Pripravíme všetky suroviny. Pre tú najlepšiu chuť zvolíme horúci domáci vývar a čerstvú cviklu. Cibuľu nakrájame na malé kúsky, jačmenné krúpy umyjeme studenou vodou, nepotrebujeme ich namáčať.
Cviklu ošúpeme, a rozdelíme na dve polovice. Jednu časť nakrájame na menšie kocky, druhú časť rozmixujeme na kašu.
Na oleji opražíme cibuľu zlatista, a tiež pretlačený cesnak. Pridáme premyté jačmenné krúpy a nakrájanú cviklu. Chvíľu všetko spolu restujeme. Podlejeme bielym vínom, osolíme, privedieme do varu a miešame, kým sa tekutina neodparí. Pridáme rozmixovanú cviklu a prilievame horúci vývar, vždy toľko, aby boli krúpy zakryté. Občasne premiešame, a podlievame vývarom. Pod prikrývkou varíme približne 40 minút.
Keď sú krúpy uvarené do mäkka, odstavíme a pridáme maslo, ktoré dotvorí krémovú konzistenciu krupota.
Cviklové krupoto môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou, čiernym sezamom a nivou. Skvelé sa k nemu hodí aj ryba na masle.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj naše recepty na skvelé rizotá
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk