Nákupný zoznam

Najlepšia veľkonočná cvikla s chrenom, tradičný RECEPT

10.04.2021 | Autor: Nela

Najlepšia veľkonočná cvikla s chrenom. Tradičný recept na cviklu, ktorú si môžete pripraviť počas celého roka. Cvikla so značkou Dobrá kuchyňa.

Fantastická klasická cvikla s chrenom, ktorú si zamilujete

Ako si pripraviť klasickú strúhanú cviklu s chrenom? Nech sa páči. Tradičný recept so značkou Dobrá kuchyňa.

Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom. Cvikla k Veľkej noci jednoznačne patrí. Má nielen nádhernú farbu, je aj plná zdravia. Výborne sa hodí k veľkonočným pokrmom, pretože podporuje trávenie.

Obyčajnú cviklu s chrenom si však môžete pripraviť kedykoľvek. Rozhodne vyskúšajte jednoduchý recept z dielne kuchyne portálu Dobrá kuchyňa. Potešte svoje zdravie.  

Pripravili sme aj recept na skvelý írsky chlieb bez kysnutia, zdravý recept so značkou Najlepšie koláče

Ako sa robí klasická strúhaná cvikla s chrenom

  • Čas varenia (pečenia) cvikly: 45-60 minút (podľa veľkosti)
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 3x 700 ml pohár

Cvikla je bombou pre naše zdravie, omladzuje a chráni. Je bohatá na vitamíny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok. 

Strúhaná cvikla s chrenom je tradičná predovšetkým na Veľkú noc. Výborne ladí s veľkonočnou šunkou a hrudkou. Je chutná, zdravá, ľahko dostupná a lacná, pripraviť si ju môžete po celý rok. Najlepšia klasická strúhaná cvikla s chrenom so značkou Dobrá kuchyňa.

Ak si uvaríme cviklu deň vopred, ušetríme si čas, potom nám príprava klasickej veľkonočnej cvikly nezaberie veľa času. Cviklu si môžeme upiecť aj v rúre, a to tak, že si cviklu obalíme do alobalu a uložíme na plech. Pečieme pri teplote 180 oC. Samozrejme, aj na pečenie potrebujeme minimálne 40 minút. Vyskúšajte aj recept na veľkonočný baránok. Skúste aj naše Veľkonočné recepty na zákusky.

Inšpirujte sa recept na skvelý cviklový šalát s vajíčkom a kyslou uhorkou. A tu je recept na strúhanú cviklu s chrenom.

Tradičná veľkonočná cvikla s chrenom

(Na 3x 700 ml pohár)


Ingrediencie

  • 500 ml - voda
  • 1 podľa chuti - ocot alebo citrónová šťava
  • 4 zarovnané polievkové lyžice - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 16 ks - cvikla strednej veľkosti
  • 1 podľa chuti - chren čerstvý alebo sterilizovaný
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepšia veľkonočná cvikla s chrenom, tradičný RECEPTAutor - Nela

Najlepšia veľkonočná cvikla s chrenom - postup receptu

Ingrediencie: 16 ks cvikla strednej veľkosti na nálev: 500 ml voda, 1/2 malej lyžičky celej rasce (môžeme aj vynechať), 2 zarovnané polievkové lyžice soli, 4 zarovnané polievkové lyžice kryštálového alebo trstinového cukru, zopár zrniečok celého čierneho korenia (môžeme aj vynechať), ocot alebo citrónová šťava podľa chuti (cca 6 polievkových lyžíc, aj viac/šťava z dvoch citrónov) citrónovú šťavu nevaríme, pridávame ju až nakoniec na ďalšie dochutenie: nastrúhaný chren - podľa chuti (najlepšie čerstvý, môže byť aj sterilizovaný)

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Najprv si uvaríme cviklu. Musíme rátať, že potrebujeme približne 45 minút, záleží to od jej veľkosti. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť. V obchodoch dostať už aj cviklu, ktorá je uvarená. 
  2. Pripravíme nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový alebo trstinový cukor a ocot (keď ho zvolíme). Môžeme pridať aj zopár zrniečok celého čierneho korenia. Nálev varíme 10 minút.
  3. Cviklu ošúpeme, potom ju nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance, záleží, akú ju obľubujeme. Pridáme vychladnutý nálev a citrónovú  šťavu podľa potreby, ak sme nepridali do nálevu ocot.
  4. Hotovú cviklu nakoniec dochutíme chrenom, najlepší a najzdravší je samozrejme čerstvý. So strúhaným chrenom však opatrne, je omnoho aromatickejší. Môžeme zvoliť jemnejší, sterilizovaný chren.
  5. Najlepšiu klasickú veľkonočnú cviklu s chrenom necháme v chlade postáť aspoň hodinu, aby prešli všetky chute. Uzatvorená vydrží v chladničke aj zopár dní, môžeme si ju však aj klasicky sterilizovať.

Tip Dobrej kuchyne: Keď si cviklu uvaríme alebo upečieme deň vopred, ušetríme si čas pri samotnej príprave klasickej veľkonočnej cvikly s chrenom.

Dobrú tradičnú chuť. Skúste aj naše recepty na rolády na Veľkú noc. Vyskúšajte aj najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom, top recept webu Ženyvmeste.sk. Skúste aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa. Skúste aj ten na veľkonočného barančeka.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty