Zdravá cviklová polievka so zeleninou, autorka receptu a foto: Denča
DobráKuchyňa.sk má pre vás recept na chutnú a zdravú polievku z cvikly a zeleniny, plnú vitamínov a minerálov. Určite ste už mnohé počuli o tom, aká zdravá je cvikla pre vaše telo. Vyskúšali ste ju? Ak nie, určite sa dajte do prípravy tejto skvelej polievky.
Cvikla, alebo červená repa, je vynikajúcim zdrojom minerálov a vitamínov, je nápomocná pri rôznych ochoreniach. Má nízku energetickú hodnotu a preto je dokonalou súčasťou zdravého stravovania. Listy cvikle môžeme výborne použiť napríklad aj do zeleninových šalátov.
Pri prípave zdravej cviklovej polievky so zeleninou si potrebujeme premyslieť prípravu. Surová cvikla vyžaduje dlhší čas na jej spracovanie. Varí sa totiž minimálne hodinu, a preto odporúčam, uvariť jej naraz väčšie množstvo. To čo nespracujeme, potom uskladniť v chladničke, kde vydrží aj týždeň. Tak ju budeme mať poruke na ďalšie rýchle spracovanie.
Na zjemnenie najlepšej cviklovej polievky so zeleninou môžeme použiť kyslú smotanu.
Vyskúšajte aj fantastické polievky z kuchyne webu Ženy v meste.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: cibuľa 1 ks, cesnak 5 strúčikov, mrkva 3 ks, cvikla 3 ks, nové korenie 7 guličiek, bobkový list 3 ks, paradajkové pyré 100 ml, väčší zeler 1 ks, olivový olej 3 polievkové lyžice, kaleráb 1 ks, mletá rasca podľa chuti, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ 1 čajová lyžička, zelená paprika 3 ks
Tip pre vás
Cviklu ošúpeme a varíme do zmäknutia, približne 1,5 hodiny. Zeleninu - mrkvu, zelenú papriku, kaleráb, zeler a uvarenú cviklu nakrájame na kocky.
Na olivovom oleji osmažíme mrkvu, zeler a kaleráb, restujeme 10 minút za stáleho miešania. Pridáme korenie - soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie a mletú rascu.
Ku zeleninovému základu pridáme nakrájanú zelenú papriku, premiešame. Pridáme mletú červenú papriku, a liter vody. Necháme variť do zmäknutia zeleniny.
Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a paradajkový pretlak. Necháme zovrieť.
Keď je zelenina uvarená do mäkka, pridáme k nej nakrájanú uvarenú cviklu a paradajkovú zmes. Necháme všetko spolu prevariť.
Na zjemnenie polievky môžeme použiť kyslú smotanu.
Dobrú chuť!
Máme pre vás a výborný recept na cviklové krupoto.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk