Jahody – toto krásne, šťavnaté a voňavé sezónne ovocie je cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Aj keď sa zdajú byť super sladké, neobsahujú veľa cukru, tým pádom majú aj minimum kalórií. Ide o potravinu s vysokým obsahom vody a vlákniny, takže pomáhajú tuky spaľovať.
No tým ich pozitívum pre naše zdravie ani zďaleka nekončí. Vďaka sýto červenej farbe spôsobenej vysokým obsahom rastlinných pigmentov majú silný antioxidačný účinok.
Po čučoriedkach a brusniciach patria k najväčším zdrojom antioxidantov, kvôli čomu sú považované za vhodnú ochranu proti nádorovým ochoreniam.
Obsahujú však aj veľké množstvo vitamínu C, porovnateľné s citrusovými plodmi. No majú aj ďalšie dôležité látky pre naše zdravie:
O jahodách sa tiež hovorí, že pomáhajú bojovať proti depresiám a majú aj upokojujúce účinky na psychiku človeka. Zlepšujú funkciu mozgu, podporujú dobrú pamäť, udržiavajú vhodnú hydratáciu tela, tiež očisťujú pleť a pozitívne vplývajú na vysoký krvný tlak.
Jahody sú však, žiaľ, výsostne sezónny druh ovocia, čo znamená, že dozreté vydržia len chvíľu a rýchlo sa kazia. Preto je dobré spracovať ich napríklad vo forme džemu či lekváru, tým pádom vydržia aj na zimu. Všetky tie vzácne látky sa tak uchovajú.
Prečítajte si aj náš článok 9 rád ako sa varí jahodový lekvár a džem? Skúste aj babičkin recept na jahodový džem.
Ingrediencie: na každé 2 kilogramy zrelých jahôd 0,5 kilogramu cukru
Tip pre vás
1. Pozdbierame zrelé jahody
Jahody pozbierame v štádiu najvyššieho dozretia. Vtedy sú najkvalitnejšie.
2. Rovnomerné kúsky
Nakrájame ich na väčšie, rovnomerné kúsky a dáme variť do hrnca.
3. Jahody s cukrom
Na každé 2 kilá jahôd pridáme pol kila cukru – záleží na sladkosti jahôd.
4. Vytvorí sa hustá pena
Počas varenia sa bude vytvárať hustá pena. Treba pravidelne premiešavať.
5. Lekvár zhustne
Lekvár by mal varením zhustnúť. Necháme ho variť asi dve hodiny a dôkladne premiešavame.
6. Po dovarení nalejeme do pohárov
Hneď po dovarení lekvár ešte za horúca nalievame do pohárov s viečkom a okamžite ho prevrátime, aby sa gumička zatiahla, čím získame dôkladné upevnenie viečok. Necháme ich takto stáť aspoň päť minút.
7. Nechajte si na ochutnanie
Jahodový lekvár, ktorý sme si nechali na ochutnanie, treba spotrebovať skôr. Najlepšie chutí na rožku s maslom.
A tu je recept na malinový džem. Skúste aj tento recept na jahodový džem pečený v rúre. Skúste aj náš kompletný recept ako sa varí jahodový džem.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk