Nákupný zoznam

Domáca hubová mačanka, tradičný RECEPT

19.08.2020 | Autor: Nela

Najlepšia domáca hubová mačanka. Skvelá omáčka z jušky, so sušenými hubami.

Chutná domáca mačanka z jušky - tradičná a chutná

Domáca mačanka s hubami. Aj tento tradičný recept na slovenskú pochúťku vám ponúkame. Varte s nami jednoducho, tradične a chutne, varte s Dobrou kuchyňou.

Pravá mačanka. Špecialita z jušky -  šťavy z kyslej (kvasenej) kapusty a sušených húb. Na východe Slovenska sa pripravuje práve na Vianoce. Neviete ako si ju pripraviť? My vám poradíme. Chutná domáca mačanka s hubami, jednoduchý recept webu Dobrá Kuchyňa. 

Ak zvolíte na zahustenie Solamyl, pravá domáca mačanka bude vhodná aj pri bezlepkovej diéte. Tradičná špecialita pre celú rodinu.

Mačanka alebo kyšeľ. Staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska, ktoré sa teší veľkej obľube. Tradične patrí aj k štedrovečernému menu.  

Recept na zdravú polievku plnú vitamínov tradičná domáca kapustnica so sušenými hubami

Pravá domáca mačanka, tradičná omáčka zo šťavy z kyslej kapusty

  • Čas prípravy: 30
  • Počet porcií: 4

Šťava z kyslej (kvasenej) kapusty - juška, je výborným zdrojom vitamínu C a mnohých zdraviu prospešných látok, ktoré podporujú práve našu imunitu. Nech sa páči. Pripravte si s nami originálnu domácu mačanku so sušenými hubami. Potešte svoje zdravie. Dobrú chuť vám želáme.

Rýchla zdravá omáčka bez mäsa? Vyskúšajte náš chutný a jednoduchý recept. Vynikajúca tradičná mačanka z dielne webu Dobrá Kuchyňa. Skvelá omáčka z jušky, so sušenými hubami. Podávať ju môžete s domácim kváskovým chlebíkom, ale aj dusenými zemiakmi. Inšpirujte sa.

Chutná lahodná omáčka z húb najlepšia hubová omáčka, ktorú zvládne aj každý začiatočník

Výborná omáčka z jušky a sušených húb, ktorú musíte vyskúšať

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 4-5 strúčikov - cesnak
  • 3 polievkové lyžice - mletá červená paprika
  • 1 plná hrsť - sušené huby
  • 1 ks - väčšia cibuľa
  • 0,5-1 l - šťava z kyslej kapusty
Poslať ako nákupný zoznam



Domáca hubová mačanka, tradičný RECEPTAutor - Nela

Vynikajúca tradičná mačanka s hubami - postup receptu

Ingrediencie: 1 l jušky - šťavy z kyslej kapusty (ktorú si môžeme aj zriediť), 1 plná hrsť sušených húb, 4-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti) na zahustenie: 3 polievkové lyžice hladkej špaldovej (klasickej hladkej) múky na zápražku: 3 polievkové lyžice masla, bravčovej masti alebo oleja, 1 ks väčšia cibuľa, 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Sušené huby namočíme do studenej vody aspoň na 10 minút, aby zmäkli. Jušku - vodu z kyslej (kvasenej) kapusty si zriedime podľa chuti vodou. Záleží, akú kyslú mačanku si chceme pripraviť. Je to veľmi dôležité, aby nebola domáca mačanka príliš kyslá.
  2. Do hrnca pridáme zriedenú jušku, huby, ktoré vytlačíme od vody, roztlačený cesnak, soľ a korenie. Jušku s hubami povaríme 15 minút. Pripravíme si zálievku na zahustenie, do 0,5 l vody primiešame múku, aby bola bez hrudiek, pomaly prilievame do mačanky.
  3. Zálievku pridávame za stáleho miešania. Mačanku povaríme 10 minút. Na masti, masle alebo oleji si orestujeme očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom ju odstavíme, pridáme mletú červenú papriku, premiešame, pridáme do mačanky. 
  4. Chutná mačanka by nemala byť ani hustá, ani veľmi riedka. Ak zvolíme verziu bez lepku, namiesto múky pridáme Solamyl rozmiešaný vo vode podľa potreby. Ak by sa nám zdala mačanka príliš mdlá, môžeme priliať ešte šťavu z kyslej (kvasenej) kapusty, jušku.

Tip Dobrej kuchyne: Ak mäso jednoducho musíte, pridajte do hotovej mačanky opečenú klobásku či dusené mäsko. Určite si pochutíte.

Dobrú tradičnú chuť.

Vyskúšajte aj pravá mačanka, recept na špecialitu z jušky a sušených húb kuchyne portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty