Nákupný zoznam

Tradičné domáce bobáľky, pupáky, opekance s makom top RECEPT

02.01.2021 | Autor: Nela

Vianočné opekance s makom, pupáky, bobáľky. Tradičný recept ako si upiecť domáce opekance z kysnutého cesta.

Úžasné opekance, bobáľky, pupáky - recept ako si ich upiecť

Vianočné opekance, pupáky, bobáľky s makom, orechami, tvarohom. Tradičný recept ako si upiecť domáce opekance z kysnutého cesta. Overený top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. 

Tradičné domáce bobáľky, opekance, pupáky. Ponúkame podrobný fotorecept ako si ich pripraviť. Domáce pečenie so značkou Dobrá kuchyňa.

Obľúbené kysnuté koláče vynikajúce pravé moravské koláče, babičkin recept

Domáce bobáľky, opekance s makom, pupáky

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 15-20 minút
  • Počet kusov: cca 200 ks (podľa veľkosti)

Štedrú večeru na východe Slovenska si bez vianočných opekancov nevieme ani predstaviť. Niekde ich volajú opekance, bobáľky, ale aj pupáky, pupáčiky.

Opekance chutia fantasticky aj na druhý deň. Pripravte si ich s makom, orechami, tvarohom, jednoducho tak, ako sa u vás traduje. Aj také bez všetkého, čerstvo upečené chutia býborne. Ešte ste ich nerobili? Najvyšší čas ich vyskúšať. Je to naozaj veľká dobrota. Upiecť si ich môžete aj počas celého roka. My vám ponúkame postup na opekance s makom, orechami či tvarohom.

Opekance s makom. Pomletý mak zmiešame s práškovým cukrom. Mlieko necháme zovrieť. Ak by sa urobila kožka, odstránime ju. Horúcim mliekom podľa potreby zalejeme pripravený mak. Potrebujeme docieliť, aby sa mak sparil, nebol hustý, ale taký redší. Pridáme opražené maslo, premiešame. Ak chceme zvoliť med, cukor vynecháme, pridávame ho až nakoniec, podľa chuti. Tak vložíme pupáky, najlepšie čerstvo, v ten deň upečené. Premiešame a ihneď podávame. Vtedy chutia najlepšie. 

Opekance s orechami. Postup je rovnaký ako pri makových. Zvolíme samozrejme pomleté orechy. Množsto surovín pridávame podľa potreby, chuti. Opekance podávame hneď po príprave, aby sa príliš nerozmočili. 

Ak si chceme pripraviť opekance s tvarohom, je vhodné ich spariť/preliať horúcou vodou. Potom pridáme rozdrobený hrudkovitý tvaroh zmiešaný s práškovým cukrom (medom) a primiešame aj opražené maslo. 

Dobrá rada na záver: Ak máme opekance, bobáľky, pupáky tvrdšie, je vhodné ich spariť, aby zmäkli. Urobíme to tak, že ich dáme do sita s dierkami a prelejeme vriacou vodou. 

Odložte si do zbierky jednoduchý recept so značkou Dobrá kuchňa, aby ste boli na najkrajšie sviatky roka pripravení. 

Top recept najlepší kakaový závin - recept overený rokmi

Vianočné opekance, bobáľky, pupáky

(Množstvo 200 ks - podľa veľkosti)


Ingrediencie

  • 500 g - polohrubá múka
  • 1/2 kocky - droždie
  • 1/2 balenia - prášok do pečiva
  • 100 g - roztopené maslo
  • 3 polievková lyžica - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 1 ks - žĺtok
  • 2,5 dl - vlažné mlieko
Poslať ako nákupný zoznam



Tradičné domáce bobáľky, pupáky, opekance s makom top RECEPTNela

Tradičné vianočné opekance, bobáľky, pupáky - postup receptu

Ingrediencie na kvások: 1/2 kocka čerstvého droždia, 1 dl vlažného mlieka, 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru na kysnuté cesto: 500 g polohrubá múka (zdravšia verzia polohrubá špaldová múka), 100 g roztopeného masla, 1,5 dl vlažného mlieka, 1 žĺtok, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice trstinového (kryštálového) cukru, štipka soli

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme lyžicu kryštálového (trstinového cukru). Dobre vymiešame, necháme nakysnúť. Trvá to približne 5 minút, urobí sa nám pena.
  2. Do misky pridáme polohrubú múku, roztopené maslo, zbytok vlažného mlieka, kvások, žĺtok, prášok do pečiva, kryštálový cukor, soľ. Vymiesime vláčne cesto rukou, môžeme si pomôcť kuchynským robotom.
  3. Cesto by sa nám malo oddeľovať od nádoby. Ak by bolo príliš tuhé, môžeme pridať trochu vlažného mlieka. Vymiesené cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť 40 minút, zdvojnásobí objem.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, ešte raz premiesime kvôli kvasinkám. Bochníček narežeme na časti, z ktorých si urobíme dlhšie šúľky, ktoré krájame na menšie kúsky cca 1,5 cm, pečením narastú.
  5. Opekance môžeme vytvarovať do malých guliek, aby mali rovnaký tvar. Ukladáme ich na plech, ktorý sme si vymastili, vyložili papierom na pečenie. Neukladáme ich blízko seba, pretože zväčšia svoj objem.
  6. Tradičné opekance, bobáľky, pupáky necháme na plechu podkysnúť ešte 10 minút. Nie je potrebné ich ničím potierať. Opekance pečieme pri teplote 200 oC dozlatista, približne 15-20 minút. Chutia fantasticky.

Tip Dobrej kuchyne: Upečené domáce opekance, bobáľky, pupáky prikryjeme bavlnenou utierkou, aby nevyschli. Podávame ich podľa obľuby s makom, orechami, tvarohom.

Tradičná vianočná dobrota.

Vyskúšajte aj vianočné opekance, bobáľky, pupáky - overený recept portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty