Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku, autorka receptu a foto: Kristýna
Niekedy býva sekaná označovaní ako menejcenné jedlo, ktoré si kúpite hotové v potravinách, kde môže byť pomleté kde čo. Preto si pripravte výbornú sekanú pečienku doma, na obed či večeru!
Pri príprave výbornej domácej sekanej pečieky z kvalitných surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou. Sekaná z mletého mäsa bola známa hlavne v Čechách a okolí už v období stredoveku. Čo je zaujímavé, kvalitná domáca sekaná sa naozaj líši od regiónu k regiónu.
Výborná sekaná pečienka z bravčového mäsa sa najlepšie hodí k uvareným zemiakom a kyslým uhorkám alebo čalamáde.
Ja v recepte používam aj Solamyl. Pokiaľ nechcete Solamyl pridávať, nemusíte, ale ja ho dávam, aby držala sekaná lepšie pohromade. Sekaná sa pečie v rúre na 200 stupňou dobrých 90 minút, výsledok je fantastický.
Pokiaľ domácu sekanú nezjete hneď v teplom stave, sekaná bravčová pečienka chutí skvele i na druhý deň, studená, len tak s chlebom.
Z dielne kuchyne Ženy v meste máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty z mäsa. Vyskúšajte aj nápady ako si doma pripraviť dresing z kyslej smotany.
(na 6-8 porcií)
Ingrediencie: 750 g bravčového mletého mäsa - hodí sa pliecko, 2 ks vajec, 3 ks rožkov, 2 ks cibule, 1 hlávka cesnaku, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, pokiaľ nemáte, môžete použiť i iný tuk, pol čajovej lyžičky soli, pol čajovej lyžičky korenia, pol čajovej lyžičky rasce, 2 polievkové lyžice solamylu, 250 ml polotučného mlieka
Tip pre vás
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. Dáme posmažiť na masti 5 minút a potom necháme vychladiť.
Medzitým čo sa chladí cibuľa a cesnak, nakrájíme rožky na kocky a dáme ich naložiť do mlieka na 5 minút.
Mäso si dáme do misy, pridáme vajcia, soľ, korenia, vychladnutú cibuľu s cesnakom, rožky a solamyl. Pokiaľ nechcete Solamyl pridávať, nemusíte, ale ja ho dávam, aby držala sekaná lepšie pohromade.
Všetko rukami premiešame a urobíme šišky. Pokiaľ by sa nám zdalo mäso riedke, môžeme pridať strúhanku. Mne vyšli tri šišky. Uložíme ich do pekáča a potrieme rozmiešaným vajíčkom.
3 šišky podlejeme trochou vody cca 100 ml. Pekáč přikryjeme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na 1,5 hodiny.
Sekaná sa najlepšie hodí k uvareným zemiakom a kyslým uhorkám alebo čalamáde.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj skvelý recept na minutky z fantastickej bravčovej krkovičky. Alebo aj recept na karfiol pečený v rúre.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk