Najlepšie juhoslovanské koláče, autorka receptu a foto: Denča
Máme pre vás skvelý a overený recept na tie najchutnejšie slané juhoslovanské koláče, ktorými určite zabodujete na oslave alebo doma. Ich vôňa je neodolateľná, zamilujete si ju.
Juhoslovanské koláče najdete niekedy označené aj ako buchty alebo pagáče. Sú výbornou vsuvkou napríklad na oslavách, keď už tých sladkostí bolo príliš veľa a do hlavného jedla nám ešte zostáva dosť času. Hodia sa ale aj na rýchlu desiatu alebo olovrant.
V mojom recepte som tieto výborné slané juhoslovanské koláče potrela maslom. Vy môžete byť samozrejme kreatívní podľa vlastnej chuti a nápadov. Namiesto maslového krému môžeme cesto potrieť napríklad pizzovou omáčkou a pridať obľúbený syr. Mňam!
Upečte si aj vy doma vynikajúce, mäkké slané juhoslovanské buchty z kysnutého cesta. Vyskúšajte ich pripraviť raz, a verte, budete ich robiť pravidelne.
Z dielne kuchyne Ženy v meste pre vás máme aj ďalšie recepty na výborné koláče. Tu je aj náš recept na slané bryndzové tyčinky.
(na 8 porcií)
Ingrediencie: polohrubá múka 600 g, čerstvé droždie 1 kocka, žĺtok 2 ks, cukor 3 polievkové lyžice, plnotučné mlieko 500 ml, maslo 250 g, soľ 2 kávové lyžičky
Tip pre vás
Začneme prípravou kvásku z droždia. Zohrejeme 2 dcl mlieka, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a droždie. Necháme droždie pracovať na teplom mieste približne 10 - 15 minút.
Zmiešame múku, zvyšný cukor (2pl), zvyšné mlieko (3 dcl), soľ, olej a kvások. Vytvoríme cesto, ktoré je hutnejšie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
Na krém potrebujeme: 250 g zmäknutého masla/hera, 2 žĺtka a 2 kávové lyžičky soli. Vymiešame do hladkej peny.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 1 cm a natrieme pripraveným krémom. Zrolujeme, povrch natrieme krémom a šikmo režeme na trojuholníky.
Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme trojuholníky s dostatočným rozostupom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, pečieme 20 minút do zhnednutia.
Namiesto maslového krému môžeme cesto potrieť pizzovou omáčkou (paradajkový pretlak, soľ, cukor, oregano) a pridať obľúbený syr.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty na slané jedlá
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk