Nákupný zoznam

Najlepšie juhoslovanské koláče, overený recept

03.08.2022 | Autor: Denča

Pripravte si doma vynikajúce, mäkké, slané buchty z kysnutého cesta. Ich vôňa je neodolateľná, zamilujete si ju!

Najlepšie juhoslovanské koláče, autorka receptu a foto: Denča

Máme pre vás skvelý a overený recept na tie najchutnejšie slané juhoslovanské koláče, ktorými určite zabodujete na oslave alebo doma. Ich vôňa je neodolateľná, zamilujete si ju.

Najlepšie juhoslovanské koláče, overený recept

  • Čas prípravy v min.: 50
  • Čas pečenia v min.: 20
  • Počet porcií: 8

Juhoslovanské koláče najdete niekedy označené aj ako buchty alebo pagáče. Sú výbornou vsuvkou napríklad na oslavách, keď už tých sladkostí bolo príliš veľa a do hlavného jedla nám ešte zostáva dosť času. Hodia sa ale aj na rýchlu desiatu alebo olovrant.

V mojom recepte som tieto výborné slané juhoslovanské koláče potrela maslom. Vy môžete byť samozrejme kreatívní podľa vlastnej chuti a nápadov. Namiesto maslového krému môžeme cesto potrieť napríklad pizzovou omáčkou a pridať obľúbený syr. Mňam!

Upečte si aj vy doma vynikajúce, mäkké slané juhoslovanské buchty z kysnutého cesta. Vyskúšajte ich pripraviť raz, a verte, budete ich robiť pravidelne.

Z dielne kuchyne Ženy v meste pre vás máme aj ďalšie recepty na výborné koláče. Tu je aj náš recept na slané bryndzové tyčinky.

Najlepšie juhoslovanské koláče, overený recept

(na 8 porcií)


Ingrediencie

  • 600 g - polohrubá múka
  • 1 kocka - čerstvé droždie
  • 2 ks - žĺtok
  • 3 PL - cukor
  • 500 ml - plnotučné mlieko
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepšie juhoslovanské koláče, overený recept

Najlepšie juhoslovanské koláče, overený recept - postup prípravy

Ingrediencie: polohrubá múka 600 g, čerstvé droždie 1 kocka, žĺtok 2 ks, cukor 3 polievkové lyžice, plnotučné mlieko 500 ml, maslo 250 g, soľ 2 kávové lyžičky

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Príprava

Začneme prípravou kvásku z droždia. Zohrejeme 2 dcl mlieka, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a droždie. Necháme droždie pracovať na teplom mieste približne 10 - 15 minút.

2. Pripravíme cesto

Zmiešame múku, zvyšný cukor (2pl), zvyšné mlieko (3 dcl), soľ, olej a kvások. Vytvoríme cesto, ktoré je hutnejšie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.


3. Urobíme si krém

Na krém potrebujeme: 250 g zmäknutého masla/hera, 2 žĺtka a 2 kávové lyžičky soli. Vymiešame do hladkej peny.

4. Cesto vytvarujeme

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 1 cm a natrieme pripraveným krémom. Zrolujeme, povrch natrieme krémom a šikmo režeme na trojuholníky.

5. Pečieme

 Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme trojuholníky s dostatočným rozostupom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, pečieme 20 minút do zhnednutia.

6. Tip

Namiesto maslového krému môžeme cesto potrieť pizzovou omáčkou (paradajkový pretlak, soľ, cukor, oregano) a pridať obľúbený syr.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty na slané jedlá

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty