Nákupný zoznam

Výborné zdravé palacinky na sladko aj slano, overený recept

10.01.2022 | Autor: Andrea

Výborné zdravé palacinky. Pripravte si s nami overený recept na zdravšiu verziu klasických palaciniek. Sú bez cukru a z polovice z celozrnnej špaldovej múky.

Výborné zdravé palacinky na sladko aj slano, overený recept. Autorka receptu a foto - Andrea

Výborné zdravé palacinky. Pripravte si s nami overený recept na zdravšiu verziu klasických palaciniek. Sú bez cukru a z polovice z celozrnnej špaldovej múky.

Zdravé palacinky, overený recept

Vyskúšajte klasické palacinky v trošku zdravšom kabáte. Klasická biela múka je pripravená z lúpaných zŕn obilnín, v ktorých sa nachádza najviac vitamínov, minerálov a vlákniny.

Stačí ak v obľúbených dezertoch zameníte aspoň polovicu množstva bielej múky za celozrnnú múku a Vaše jedlá môžu byť aspoň z polovice výživnejšie a zdravšie. :)

Do cesta nemusíme pridávať cukor, môžete ich využiť nasladko i naslano. Ak máte chuť na sladké, môžete si to "vynahradiť" predsa lekvárom a ovocím.

Vyskúšajte aj náš recept na klasické hrnčekové palacinky. Ak hľadáte ďaľšiu možnosť na bezmäsité jedlo, ponúkamé vám aj recept na výborné makové šúľance.

Ingrediencie na zdravé palacinky

(na 3 porcie)


Ingrediencie

  • 500 ml - mlieko
  • 100 g - hladká múka
  • 100 g - celozrnná špaldová múka
Poslať ako nákupný zoznam



Výborné zdravé palacinky na sladko aj slano, overený recept

Výborné zdravé palacinky na sladko aj slano, overený recept

Ingrediencie: mlieko 500 ml, hladká múka 100 g, celozrnná špaldová múka 100 g, vajcia 2 ks, roztopené maslo 60 g, soľ štipka.

1. Príprava palaciniek

Pripravíme si dopredu všetky suroviny, vajíčka a mlieko nech sú izbovej teploty. Maslo si rozpustite v mikrovlnke alebo nad parou. Dáme si ohrievať väčšiu panvicu.

2. Zmiešame

Zmiešame vo väčšej miske: mlieko, vajíčka celé a rozpustené maslo. Ručne vyšľaháme.

3. Múka

Pridáme cez sitko obidve múky a štipku soli.

4. Cesto

Cesto dôkladne vymiešame, aby sme v ňom nemali hrudky.

5. Príprava

Postup je jednoduchý, naberačkou rozlejeme cesto po vymastenej a zohriatej panvici. Opekáme cca 2 minúty z každej strany. Otáčame, keď sú okraje zatiahnuté. Pomáhajte si obracačkou a dvajte na dostatočnú teplotu.

6. Servírovanie

Z uvedeného množstva Vám výde asi 8-10 ks palaciniek, záleží na veľkosti panvice. Plniť môžete obľúbenými surovinami. Môžete podávať napríklad s dzžemom a tvarohovou pnkou. Ja som plnila touto zmesou: 200g ricotta, 50g grécky biely jogurt, 15g strúhaný kokos, 1ČL vanilkovej pasty, 10g trstinového cukru. Vymiešate a je hotovo. Ricottu môžete nahradiť i jemným tvarohom a nemusíte pridávať jogurt.

7. Palacinky natrieme

Palacinku natrieme zmesou a zarolujeme. Navrchu môžeme pokvapkať roztopeným maslom alebo orechovým maslom. Podávame s čerstvým ovocím. Kto chce, môže cesto použiť i na slané plnky. A tu je zase recept na tradičné palacinky.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš zoznam netradičných náplní do palaciniek.

Máme pre vás aj recept na výborné hrnčekové palacinky webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty