Sušené paradajky naložené v olivovom oleji s cesnakom, oreganom a kaparmi, výborný recept. Autor receptu a foto: Slávka
Krásne a chutné doma vypestované paradajky by bol hriech neodložiť si aj na neskôr. Napríklad vo forme doma usušených a následne naložených paradajok v olivovom oleji. Skvelou chuťovou kombináciou sú kapari, oregano a cesnak k tomu.
Ak sa vám podarilo počas leta dopestovať si vlastné paradajky, skúste si ich nechať vysušiť a naložiť. Sú úplne iné ako tie kúpené v obchode.
Nemusíte vždy zvoliť len klasickú cestu robenia a konzervovania paradajkového pretlaku, pokiaľ máte vo vlastnej záhradke kopec paradajok. Rovnako cennými sú aj vysušené paradajky, ktoré vám v oleji tiež vydržia dlhú dobu.
Navyše, vyskúšate si niečo nové, čo môžete následne pojedať len tak s chlebíkom či čerstvým pečivom alebo použiť ako paradajkový základ k dusenému či pečenému mäsu. Stačí uchovávať si ich v chladničke.
V porovnaní s kúpenými paradajkami máte tú výhodu, že tie vaše vlastné paradajky si dochutíte podľa seba. Či už zvolíte cesnak a kapari alebo cibuľu a olivy či oregano alebo bazalku, všetko je len na vás.
Ingrediencie: 5 paradajok strednej veľkosti, 8 lyžíc olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 0,5 kávovej lyžičky oregána, 20 guličiek kapari.
1. Umyjeme si paradajky
Paradajky dôkladne umyjeme.
2. Krájanie
Nakrájame ich na menšie mesiačiky.
3. Sušenie
Dáme na plech s papierom na pečenie. Sušíme na 50 stupňoch pri polootvorených dvierkach.
4. Vysušené
Keď vysušené paradajky vychladnú, opatrne ich poodlepujeme z papiera na pečenie.
5. Naloženie
Paradajky poukladáme zo sklenej uzatvárateľnej nádoby.
6. Prekladanie
Prekladáme ich cesnakom, kaparmi a oreganom. Zalejeme olivovým olejom.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk