Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám. Autorka receptu a foto - Slávka
Domáci chlieb. Pšenično-ražný chlebík, podľa tradičného receptu starých mám.
Okúsiť tú neskutočne krásnu vôňu, keď sa doma pečie chlieb, je niečo neopísateľné. Udrie do nosa okamžite, vinie sa vašou kuchyňou a ešte dlho si človek tú skvelú vôňu pripomína zakaždým, keď si na domáci chlebík natiera napríklad len maslo. Vtedy sa krásne vypichne chuť chlebíka.
Keď človek raz začne piecť domáci chlieb, už sa k tomu bude vracať stále. Tá vôňa, chuť a kvalita chleba, ktorý prešiel vašimi rukami, je neopísateľná. Áno, je to o niečo časovo náročnejšie, keď sa chlieb pripravuje doma - od kvásku cez kysnutie až po pečenie, ale zaručene to stojí za to.
Jednoduchšie by bolo zájsť do samoobsluhy a nejaký hotový si už kúpiť, no skúste aspoň raz si urobiť vlastný chlieb. Nie je to nič zložité, ani žiadne komplikované postupy. Len treba mať čas a chuť pustiť sa do toho. Pomocou fotoreceptu na webe dobrakuchyna.sk sa vám to určite podarí.
Vyskúšajte aj náš recept na írsky domáci chlieb bez droždia
(na 10 porcií)
Ingrediencie: hladká múka 300 g, špaldová múka 100 g, cukor kryštálový 1 KL, horúca voda 3 dcl, čerstvé droždie 42 g, ocot 1 PL, plnotučné mlieko 2 dcl, soľ 2 kávové lyžičky, drvená rasca 1 čajová lyžička, ražná múka 200 g.
Pripravíme si kvások: droždie zalejeme trochou vlažného mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť.
Pridáme rascu, soľ, ocot.
Nasledujú všetky tri druhy múka, zvyšok mlieka aj voda a dôkladne miesime.
Miesenie by malo trvať aspoň 10-15 minút.
Pripravíme si ošatku, vysypeme ju múkou.
Chlieb necháme asi hodinu nakysnúť.
Pečieme zhruba pol hodinu zo zlatista. Ak si nie si istý, treba pichnúť do chleba špajdlou na kontrolu. Musí ostať suchá.
Mňam. :)
Dobrú chuť. Skúste aj tipy akú múku na domáci chlieb. Vyskúšajte aj recept na domáci zemiakový chlieb webu Ženy v meste
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk