Nákupný zoznam

Pravá valašská kyselica, najlepší recept

31.08.2022 | Autor: Kristýna

Skvelá kyselica, tradičná špecialita z Valašska. Hutné jedlo, alebo aj takzvaná desiatová polievka, ktorá vás zasýti aj zahreje.

Pravá valašská kyselica, autorka receptu a foto: Kristýna

Na Valašsku môžete pravú kyselicu ochutnať počas rôznych akcií, predovšetkým na tradičných jarmokoch, kde valašská kyselica nielen zasytí ale aj zahreje. V minulosti známa desiatová polievka, na ktorej si často pochutnávali drevorubači, aby mali dostatok síl pre ťažkú prácu v lese.

Pravá valašská kyselica, najlepší recept

  • Doba prípravy min.: 20
  • Doba varenia min.: 30
  • Počet porcií: 6-8

Tradičná valašská kyselica má sice rovnaký základ, a to kapusta a smotana, ale dochutenie býva v každom dome a kuchyni trochu inak. Niekto má rád v kyselici klobásu, niekto slaninu a často v nej nájdete aj hríby.

U nás doma bola kyselica vždy sviatočným jedlom, ktoré sa varí na Štedrý den na obed, samozrejme v tento deň vo vegetariánskej verzii, bez mäsa, kvôli zachovaniu tradícií.

Kyselicu podávame s uvareným zemiakom, ktorý si vydličkou rozmačkáme, a uvarenou klobáskou, pokrájenou na koliečka. Kyselicu môžeme jesť aj bez príloh, samotnú, ako polievku.

Máme pre vás aj recepty na skvelé polievky z dielne kuchyne Ženy v meste

Pravá valašská kyselica, najlepší recept

(na 6-8 porcií)


Ingrediencie

  • 1 celá hlavička - cesnak
  • 2 polievkové lyžice - hladká múka
  • 1 čajová lyžička - korenie
  • 2 kelímky - kyslá smotana
  • 2 polievkové lyžice - cukor
  • 1 pol balíčku - majoránka
  • 500 g - kyslá kapusta
  • 2 ks - vajcia
  • 2 polievkové lyžice - masť
Poslať ako nákupný zoznam



Pravá valašská kyselica, najlepší recept

Pravá valašská kyselica - postup prípravy

Ingrediencie: 0,5 kg kyslej kapusty, 1-2 polievkové lyžice masti, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 2 kelímky kyslej smotany, 2 ks vajec, celú hlavičku cesnaku, pol balíčka majoránky, 1 čajová lyžička korenia, pol čajovej lyžičky soli, 2 polievkové lyžice cukru, 0,5 l mlieka

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Uvaríme kapustu

Kapustu dáme uvariť do hrnca do vody cca 1 liter, s majoránkou a cukrom. Varíme 15 minút.

2. Urobíme zásmažku

Na panvičke rozpustíme masť, do roztopenej masti pridáme múku a cca 4 minúty posmažíme. Zmes zriedime s mliekom a pridáme do hrnca k uvarenej kapuste.

3. Zmiešame smotanu s vajíčkami

Do velkého pohára nalejeme smotanu a rozbijeme vajíčka, posypeme korením. Všetko rozmiešame a prilejeme do polievky.

4. Kyselicu varíme a dochutíme

Všetko spolu povaríme 10 minút na strednom ohni a na záver pridáme pretlačený cesnak.

5. Podávame

Kyselicu podávame s uvareným zemiakom, ktorý si vydličkou rozmačkáme, a uvarenou klobáskou, pokrájenou na koliečka. Kyselicu môžeme jesť aj bez príloh, samotnú, ako polievku.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj recept na skvelú kapustu na karameli

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty