Pravá valašská kyselica, autorka receptu a foto: Kristýna
Na Valašsku môžete pravú kyselicu ochutnať počas rôznych akcií, predovšetkým na tradičných jarmokoch, kde valašská kyselica nielen zasytí ale aj zahreje. V minulosti známa desiatová polievka, na ktorej si často pochutnávali drevorubači, aby mali dostatok síl pre ťažkú prácu v lese.
Tradičná valašská kyselica má sice rovnaký základ, a to kapusta a smotana, ale dochutenie býva v každom dome a kuchyni trochu inak. Niekto má rád v kyselici klobásu, niekto slaninu a často v nej nájdete aj hríby.
U nás doma bola kyselica vždy sviatočným jedlom, ktoré sa varí na Štedrý den na obed, samozrejme v tento deň vo vegetariánskej verzii, bez mäsa, kvôli zachovaniu tradícií.
Kyselicu podávame s uvareným zemiakom, ktorý si vydličkou rozmačkáme, a uvarenou klobáskou, pokrájenou na koliečka. Kyselicu môžeme jesť aj bez príloh, samotnú, ako polievku.
Máme pre vás aj recepty na skvelé polievky z dielne kuchyne Ženy v meste
(na 6-8 porcií)
Ingrediencie: 0,5 kg kyslej kapusty, 1-2 polievkové lyžice masti, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 2 kelímky kyslej smotany, 2 ks vajec, celú hlavičku cesnaku, pol balíčka majoránky, 1 čajová lyžička korenia, pol čajovej lyžičky soli, 2 polievkové lyžice cukru, 0,5 l mlieka
Tip pre vás
Kapustu dáme uvariť do hrnca do vody cca 1 liter, s majoránkou a cukrom. Varíme 15 minút.
Na panvičke rozpustíme masť, do roztopenej masti pridáme múku a cca 4 minúty posmažíme. Zmes zriedime s mliekom a pridáme do hrnca k uvarenej kapuste.
Do velkého pohára nalejeme smotanu a rozbijeme vajíčka, posypeme korením. Všetko rozmiešame a prilejeme do polievky.
Všetko spolu povaríme 10 minút na strednom ohni a na záver pridáme pretlačený cesnak.
Kyselicu podávame s uvareným zemiakom, ktorý si vydličkou rozmačkáme, a uvarenou klobáskou, pokrájenou na koliečka. Kyselicu môžeme jesť aj bez príloh, samotnú, ako polievku.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj recept na skvelú kapustu na karameli
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk