Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím, autorka receptu a foto: Denča
Aj zdravé jedlá môžu výborne chutiť a vyzerať, keď sa použijú tie správne suroviny. Niekedy ich nemusíme hľadať ďaleko, ale stačí siahnuť medzi základné strukoviny či obilniny, ktoré tak často používali naši predkovia. Pšeno je chutné ako samostatná príloha, závarka do polievky, nákyp či ako chutná sladká pšenová kaša.
Skvelú pšenovú kašu som tentoraz pripravila s makom, brusnicami a hrozienkami. Pšeno (česky jáhly) je olúpané proso. Má výborný pomer bielkovín, sacharidov a tukov, ktoré by mali byť zastúpené v strave každého človeka.
Pšenová kaša s makom a ovocím obsahuje veľa minerálnych látok a vitamínov. Veľkou výhodou pšena je aj to, že je je prirodzene bezlepkové a ľahko stráviteľné. Používa sa pri anémii, pre zdravom stravovaní a aj pri detoxikácii organizmu. Chia semienka sú okrem iného aj zdrojom dôležitých omega-3 kyselín a pomáhajú tiež znižovať hladinu cukru v krvi.
Pravidelným konzumovaním pšenovej kaše s makom a ovocím podľa vášho výberu posilňujete svoju imunitu. Vďaka svojmu zloženiu kaša z pšena vraj tiež zlepšuje náladu:). Zlepšite si ju tiež a ochutnajte túto sladkú a zdravú dobrotu.
Ženy v meste pre vás majú aj tento recept na úžasnú kašu z krupice
(na 4 porcie)
Ingrediencie: mlieko 500 ml, mak mletý 1 polievková lyžica, chia semienka 1 polievková lyžica, brusnice a hrozienka 1 hrsť, hnedý cukor podľa chuti, pšeno 100 g
Tip pre vás
Na začiatku pšeno sparíme - dáme ho do hrnca a prepláchneme horúcou vodou aspoň trikrát. Tým ho zbavíme horkosti. Môžeme použiť klasické kravské mlieko alebo rastlinné.
Prepláchnuté pšeno dáme do hrnca a zalejeme mliekom v pomere približne 1:4. Pridáme chia semienka, osladíme cukrom/medom a varíme do jeho úplného zmäknutia (ak je pšeno tvrdé, prilejeme mlieko, vsaje ho riadne množstvo aj vďaka chia semienkam). Varenie bude trvať 15 - 20 minút.
Keď je pšeno mäkké, odstavíme ho a primiešame doň mak a hrozienka. Zmes rozdelíme do pohárov a dozdobíme čerstvým ovocím. Kaša je výborná teplá aj studená..
Dobrú chuť!
A čo recept na výborný chia puding?
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk