Nákupný zoznam

Pravá hrachová kaša podľa tradičného slovenského receptu

12.08.2022 | Autor: Slávka

Človek by neveril, aké chutné jedlo môže vzniknúť z takej prozaickej suroviny, akou nesporne je suchý hrach. Tradičná slovenská strukovina, ktoré odnepamäti živila mnohé generácie. Staré mamy vedeli, čo je ozaj dobré.

Skúste si s nami pripraviť hrachovú kašu podľa originálneho receptu. Hustotu si môžete zvoliť, akú chcete. Tajomstvo je v množstve múky. Ak dáte o lyžičku, dve viac, kaša bude hustejšia. Ak chcete redšiu, netreba to prehnať s množstvom múky.

A ešte ďalšia vec je dôležitá v prípade hrachovej kaše. Dochutenie cibuľkou, posmaženou v zápražke a tiež cesnak, ktorý sa k chuti suchého hrachu neuveriteľne hodí. Samozrejme, každý už si môže vybrať, či si k svojej hrachovej kaši zvolí klobásku, párku alebo volské oko, prípadne si ju vychutná len tak samú s tmavým chlebíkom.

Tak poďme na to, nie je to nič zložité. Tento recept si isto uchováte a budete podľa neho variť často.  


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 3 strúčiky ks - cesnak
  • 2 PL - hladká múka
  • 1 podľa chuti - majoránka
  • 4 hrsť - suchý hrach
  • 1 kávová lyžička - červená mletá paprika
  • 3 PL (repkový) - olej
Poslať ako nákupný zoznam



Pravá hrachová kaša podľa tradičného slovenského receptu

1. Varenie hrachu

Vopred namočený hrach (cez noc) si uvaríme do mäkka v osolenej vode.

2. Zápražka

Na oleji začneme smažiť múku.

3. Smaženie

Dáme pozor, aby zápražka príliš nestmavla.

4. Cibuľka a cesnak

Pridáme smažiť na kocky nakrájanú cibuľku a po chvíli aj cesnak.

5. Dochutenie paprikou

Úplne na záver pridáme červenú mletú papriku, aby nezhorkla.

6. Riedenie

Do zápražky dávame vodu postupne a riedime ju. Stále miešame.

7. Zahustenie

Zápražku pridávame k uvarenému hrachu a dôkladne premiešame. Necháme prevrieť a vypneme. Ak treba, ešte dosolíme.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty