Pesto z medvedieho cesnaku, autorka receptu a foto: Denča
Máte medvedí cesnak a chcete ho používať v kuchyni dlhé mesiace? Urobte z neho pesto, ktoré určite vydrží do ďalšej sezóny. Medvedí cesnak je priam zeleným prírodným zázrakom, jeho vôňa sa šíri a plný košík znamená síce veľa práce, ale aj množstvo vitamínov v našej kuchyni.
Dá sa použiť do polievok, nátierok, príloh a keď máme väčšie množstvo, je na mieste otázka, ako ho uskladniť čo najlepšie? Všeobecne sa neodporúča sušiť ho, môžeme ho vákuovo zabaliť a zmraziť. Častokrát sa z neho robí pesto, vďaka čomu ho môžeme používať ešte dlhé mesiace po tom, ako skončila jeho sezóna.
Do základného pesta môžeme pridať píniové alebo iné orechy, slnečnicové semienka či parmezán. Toto pesto však nemá takú trvanlivosť. Skúšajte, experimentujte, použite pesto z medvedieho cesnaku naozaj do všetkých možných jedál.
Medvedí cesnak je naviac ohromne zdravý a jeho účinky pomôžu celému telu, či už ide o trávenie a prečistenie čreva, pomoc pri vysokom krvnom tlaku a srdcovo-cievnych ochoreniach, ale aj pri liečbe zápalu priedušiek a iných ochorení horných dýchacích ciest.
Vyskúšajte aj výborné recepty s cesnakom z dielne Ženy v meste.
(na dve porcie)
Ingrediencie: olivový olej 5 polievkových lyžíc, listy medvedieho cesnaku 10 plných hrstí, soľ 2 čajové lyžičky
Medvedí cesnak dôkladne umyjeme. Tento krok je veľmi dôležitý, keďže ho tepelne nebudeme spracovávať a závisí od toho trvanlivosť pesta.
Necháme ho preschnúť, vložíme do nádoby, osolíme a zalejeme panenským olivovým olejom.
Rozmixujeme na hladkú kašu a základné pesto je hotové. Naplníme ním zaváraninové poháre a uskladňujeme ho v chladničke.
Do základného pesta môžeme pridať píniové alebo iné orechy, slnečnicové semienka či parmezán. Toto pesto však nemá takú trvanlivosť.
Medvedí cesnak môžeme použiť prakticky do každého jedla namiesto bežného cesnaku. Môžeme ho napríklad vymiešať s maslom a máme skvelú voňavú nátierku.
Dobrú chuť!
Máme pre vás aj recept na skvelú nátierku zo syra a cesnaku
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk