Najlepší prívarok zo suchého hrachu, overený recept. Autorka receptu a foto - Andrea
Pripravte si s nami tento overený recept na tradičné jedlo: hrachový prívarok zo suchého hrachu. Je pripravený bez klasickej zásmažky, zahustený zeleninou.
Tradičné jedlo upravené na zdravšiu variantu, nie je totiž zahustený múkou/klasickou zásmažkou, ale len zeleninou.
Môžu si ho tak pripraviť i ľudia, ktorí majú alergiu na lepok.
Vhodné pre vegetariánov, i vegánov, ak si zamenia klasickú smotanu na varenie za rastlinnú alternatívu.
Môžete podávať k vareným vajíčkam, volskému oku, s opečeným tofu, prípadne s mäsom, klobásou alebo slaninkou.
Myslite na to, že pripravujeme jedlo zo žltého hrachu - treba mať pripravený konzervovaný alebo vopred dať namáčať.
Žltý hrach potrebuje aspoň 3-4 hodiny namáčania.
Vyskúšajte aj náš recept na hrachový prívarok zo žltého hrachu
(na 4 porcie)
Ingrediencie: cibuľa 1 ks, cesnak 6 strúčikov, mrkva 1 ks, petržlen 1 ks, kurkuma 1 kávová lyžička, mletá červená paprika 1 kávová lyžička, ocot kvasný liehový 2 polievkové lyžice, bobkový list 3 ks, väčší zemiak 1 ks, kryštálový alebo trstinový cukor 2 polievkové lyžice, žltý hrach 300 g, čerstvý nastrúhaný zázvor 1 malá lyžička, celá rasca 1 kávová lyžička, soľ podľa chuti, horúci vývar alebo voda 500 ml, smotana na varenie 200 ml, čierne korenie podľa chuti.
Vopred si pripravíme suroviny. Hrach už musíme mať dostatočne namočený a dôkladne premytý. Mrkvu a petržlen nešúpte pokiaľ nemusíte, ale zato dôkaldne umyte kefkou pod teplou vodou. V šupke je maximum chuti. Rovnako nie je nutné šúpať ani zemiak, z estetického hľadiska si to ale zvážte.
Na oleji si klasicky orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, prihodíme rovno i bobkové listy a celú rascu.
Zatiaľ si nahrubo nastrúhame mrkvu, petržlen a zemiak.
Keď sa už cibuľka zaťahuje, ale ešte potrebuje aspoň 1 minútku opekania pridáme nastrúhaný/prelisovaný cesnak, zázvor a červenú mletú papriku. Opekáme, premiešavame 1, max. 2 minúty.
Pridáme nastrúhanú zeleninu, dobre premiešame, necháme opekať max. 3 minúty.
Pridáme prepláchnutý hrach a 500 ml vody alebo vývaru. Prikryjeme a necháme variť 1 hodinu. Môžeme občas prísť premiešať, stíšiť plameň ak prívarok moc buble.
Po 50 minútach od začiatku varenia prídeme prívarok dochutiť cukrom, octom, kurkumou, čiernym korením, dosolíme. Necháme takto spolu ešte 10 minút prebublávať na miernom plameni nech sa chute prepoja. Odstavíme a na záver zjemníme smotanou na varenie, ktorá by mala byť izbovej teploty. Už nevaríme, ale necháme chvíľu spolu v hrnci postáť. Množstvo smotany si skorigujte podľa požadovanej hustoty prívarku - niekto rád redší, niekto poriadne hustý.
Podávame s vajíčkami, s varenou klobásou alebo len tak samotný. Nech nechýba i dobrý chlebík. :) Dobrú chuť
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk