Nákupný zoznam

Najlepší prívarok zo suchého hrachu, overený recept

13.01.2022 | Autor: Andrea

Pripravte si s nami tento overený recept na tradičné jedlo: hrachový prívarok zo suchého hrachu. Je pripravený bez klasickej zásmažky, zahustený zeleninou.

Najlepší prívarok zo suchého hrachu, overený recept. Autorka receptu a foto - Andrea

Pripravte si s nami tento overený recept na tradičné jedlo: hrachový prívarok zo suchého hrachu. Je pripravený bez klasickej zásmažky, zahustený zeleninou.

Prívarok zo suchého hrachu, overený recept

  • Čas prípravy v min.: 20
  • Čas pečenia v min.: 60
  • Počet porcií: 4

Tradičné jedlo upravené na zdravšiu variantu, nie je totiž zahustený múkou/klasickou zásmažkou, ale len zeleninou.

Môžu si ho tak pripraviť i ľudia, ktorí majú alergiu na lepok.

Vhodné pre vegetariánov, i vegánov, ak si zamenia klasickú smotanu na varenie za rastlinnú alternatívu.

Môžete podávať k vareným vajíčkam, volskému oku, s opečeným tofu, prípadne s mäsom, klobásou alebo slaninkou.

Myslite na to, že pripravujeme jedlo zo žltého hrachu - treba mať pripravený konzervovaný alebo vopred dať namáčať.

Žltý hrach potrebuje aspoň 3-4 hodiny namáčania.

Vyskúšajte aj náš recept na hrachový prívarok zo žltého hrachu

Ingrediencie na prívarok zo suchého hrachu

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 6 ks - cesnak
  • 1 ks - mrkva
  • 1 ks - petržlen
  • 1 kávová lyžička - kurkuma
  • 1 kávová lyžička - mletá červená paprika
  • 2 polievkové lyžice - ocot kvasný liehový
  • 3 ks - bobkový list
  • 1 ks - väčší zemiak
  • 2 polievkové lyžice - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 300 g - žltý hrach
  • 1 malá lyžička - čerstvý nastrúhaný zázvor
  • 0 podľa chuti - čierne korenie
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepší prívarok zo suchého hrachu, overený recept

Najlepší prívarok zo suchého hrachu, postup receptu

Ingrediencie: cibuľa 1 ks, cesnak 6 strúčikov, mrkva 1 ks, petržlen 1 ks, kurkuma 1 kávová lyžička, mletá červená paprika 1 kávová lyžička, ocot kvasný liehový 2 polievkové lyžice, bobkový list 3 ks, väčší zemiak 1 ks, kryštálový alebo trstinový cukor 2 polievkové lyžice, žltý hrach 300 g, čerstvý nastrúhaný zázvor 1 malá lyžička, celá rasca 1 kávová lyžička, soľ podľa chuti, horúci vývar alebo voda 500 ml, smotana na varenie 200 ml, čierne korenie podľa chuti.

1. Príprava

Vopred si pripravíme suroviny. Hrach už musíme mať dostatočne namočený a dôkladne premytý. Mrkvu a petržlen nešúpte pokiaľ nemusíte, ale zato dôkaldne umyte kefkou pod teplou vodou. V šupke je maximum chuti. Rovnako nie je nutné šúpať ani zemiak, z estetického hľadiska si to ale zvážte.

2. Cibuľa

Na oleji si klasicky orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, prihodíme rovno i bobkové listy a celú rascu.

3. Zelenina

Zatiaľ si nahrubo nastrúhame mrkvu, petržlen a zemiak.

4. Koreniny

Keď sa už cibuľka zaťahuje, ale ešte potrebuje aspoň 1 minútku opekania pridáme nastrúhaný/prelisovaný cesnak, zázvor a červenú mletú papriku. Opekáme, premiešavame 1, max. 2 minúty.

5. Pridávame zeleninu

Pridáme nastrúhanú zeleninu, dobre premiešame, necháme opekať max. 3 minúty.

6. Pridanie hrachu

Pridáme prepláchnutý hrach a 500 ml vody alebo vývaru. Prikryjeme a necháme variť 1 hodinu. Môžeme občas prísť premiešať, stíšiť plameň ak prívarok moc buble.

7. Dochutenie

Po 50 minútach od začiatku varenia prídeme prívarok dochutiť cukrom, octom, kurkumou, čiernym korením, dosolíme. Necháme takto spolu ešte 10 minút prebublávať na miernom plameni nech sa chute prepoja. Odstavíme a na záver zjemníme smotanou na varenie, ktorá by mala byť izbovej teploty. Už nevaríme, ale necháme chvíľu spolu v hrnci postáť. Množstvo smotany si skorigujte podľa požadovanej hustoty prívarku - niekto rád redší, niekto poriadne hustý.

8. Servírovanie

Podávame s vajíčkami, s varenou klobásou alebo len tak samotný. Nech nechýba i dobrý chlebík. :) Dobrú chuť

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty