Nákupný zoznam

Domáce donuty

04.07.2022 | Autor: Denča

Urobte si doma chutné a sladké donuty podľa overeného receptu.

Sladké a nadýchané, presne také sú donuty z brioškového cesta. Ak ste zručný v pečení, budú dokonca lepšie ako tie v obchode. Stojí za to ich vyskúšať.

Vyskúšajte aj recept na varené červené víno.


Ingrediencie

  • 70 ml - mlieko
  • 500 g - polohrubá múka
  • 100 ml - voda
  • 100 g - čokoláda
  • 60 g - cukor kryštálový
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 100 g - biela čokoláda
Poslať ako nákupný zoznam



Domáce donuty

1. Kvasnice

Zohrejeme 20 ml mlieka, pridáme 1PL cukru a kocku droždia. Necháme kvasiť približne 10 minút na teplom mieste.

2. Cesto

Do misky pridáme pripravené kvasnice, mlieko, vody, vajíčka a múku. Mixujeme približne 2 minúty. Postupne pridávame kryštálový cukor a soľ. Do cesta dáme studené maslo /najlepšie je nakrájať ho na plátky a postupne pridávať do cesta, aby sa zapracovalo/. Správne vypracované cesto je pružné a hladké.

3. Vykrajovanie

Vymiesené cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste, až kým zdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho vyvaľkáme, pohárom vykrajujeme kruhy a do nich malé dierky. Necháme ich na doske podkysnúť ešte pol hodinu.

4. Vyprážanie

Donuty vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista z oboch strán. Ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.

5. Poleva

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, v ktorej namáčame vychladnuté donuty. Podľa uváženia ich dozdobíme.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty