Botanický názov čučoriedky je brusnica čučoriedková. Čučoriedka je nenáročný lesný kríček, ktorému sa veľmi darí. Kríky sú bohato obsypané tmavomodrými guľôčkami, ktoré farbia na tmavomodro až fialovo. Čučoriedky majú využitie nielen v kuchyni, ale aj na liečebné účely. Sú plné vitamínov a minerálnych látok, výborne chutia. Preto toľká pozornosť.
Čučoriedky pochádzú z južnej Európy. Ich priaznivé účinky poznali liečitelia už v 16. storočí. Využívajú sa nielen plody, ale aj vňať a listy. K významným exportným krajinám čučoriedok patria Francúzsko, Poľsko, Maďarsko a Škandinávia.
Práve čučoriedky, chutné modré bobuľky, patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Nie nadarmo sa im hovorí, že sú modrým zázrakom pre naše zdravie. Ich benefitom je, že majú úžanú chuť a dodajú organizmu dôležité potrebné látky. Sú vhodné aj pre diabetikov, pretože znižujú hladinu cukru v krvi, tehotným a dojčiacim ženám zasa dodajú významnú kyselinu listovú.
Recepty ako spracovať čučoriedky z kuchyne webu Ženyvmeste.sk
Poznáme čučoriedky lesné, ktoré sú menšie a čučoriedky záhradné, veľkoplodé kanadské čučoriedky. Tie si môžeme dopestovať aj sami vo vlastných záhradkách.
V posledných rokoch nájdeme na mnohých miestach Slovenska farmy, kde je možný samozber rôzneho ovocia, samozrejme aj čučoriedok.
Vyskúšajte aj skvelú maškrtu z čučoriedok vynikajúci čučoriedkový dezert s mascarpone
Čučoriedky obsahujú vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, B9, ale aj kyselinu listovú. Z minerálov majú zastúpenie predovšetkým vápnik, jód, mangán, zinok, horčík, meď, fosfor, kremík, železo, sodík. Čučoriedky majú vysoký obsah betakaroténu a antioxidačného účinku, práve ktorý spôsobuje modrofialové sfarbenie. Čučoriedky obsahujú mnoho vlákniny a až 85% vody. Majú málo kalórií, sú vhodné pri rôznych diétach.
Jednoduchý koláčik s čučoriedkami najlepší hrnčekový tvarohový koláč s ovocím
Foto - Pixabay
Sezóna čučoriedok
Čučoriedky kvitnú v máji až v júni, prvé plody dozrievajú už začiatkom augusta. Ich sezóna končí prvými dňami septembra.
Kde sa čučoriedky vyskytujú?
Najčastejšie sa u nás čučoriedky vyskytujú vo vyššie položených oblastiach, v podhorskom a horskom pásme, alebo aj na okraji lesov.
Tip pre vás
Vieme si čučoriedky dopestovať v záhradkách?
Je to možné. Pôda však musí byť vysoko organická, treba im dodávať živiny a pravidelne sa o nich starať.
Aké čučoriedky nakupovať?
Najkvalitnejšie sú suché a pevné plody. Mäkké, veľmi zrelé čučoriedky sú vhodné iba na prípravu domácich džemov a lekvárov. Treba však dávať pozor, pretože sa môžu rýchlo pokaziť.
Ako dlho vydržia čučoriedky čerstvé?
Čučoriedky nemôžeme dlho skladovať, v chladničke vydržia približne 5-10 dní. Najvhodnejšie je ich čo najskôr skonzumovať alebo spracovať.
Čučoriedky a ich konzumácia
Čučoriedky môžeme konzumovať čerstvé - surové, je možné ich tepelne spracovať, môžeme si ich aj zamraziť.
Čučoriedky farbia
Kvôli vysokému obsahu antokyanátov (prírodných farbív) čučoriedky farbia ústa, zuby, môžu zanechať aj škvrny na oblečení.
Zber čučoriedok vo voľnej prírode
Po zbere čučoriedok vo voľnej prírode je vhodné čučoriedky dobre umyť a tepelne upraviť, pretože môžu byť infikované parazitom, ktorý prenášajú líšky. Parazit sa nedá zmyť vodou, je možné ho odstrániť iba tepelne.
Skvelé čučoriedky v kuchyni
Z chutných čučoriedok si môžeme pripraviť rôzne zaujímavé ovocné dezerty, sú vynikajúce do ovocných koláčov, výborné do štiav, smoothie, šalátov, palaciniek, nepečených smotanových dobrôt. Môžeme si z nich pripraviť obľúbené džemy, zaváraniny, jednoduchou formou je aj ich zamrazenie.
Vonkajšie využitie čučoriedok?
Áno, čučoriedky majú aj vonkajšie využitie. Šťava z plodov za využíva pri zápaloch v ústnej dutine ako kloktadlo, odvar z listov je výborný pri rôznych kožných problémoch - ekzéme, lupienke. Obklady sú vynikajúce pri ťažko hojacich sa ranách, majú aj dezinfekčné účinky. Okrem toho sú čučoriedky známe aj v kozmetike, vyrábajú sa z nich rôzne čistiace prostriedky na tvár, vlasové šampóny, sprchové gély.
Zber, sušenie a skladovanie
Od júna do septembra si môžeme zbierať aj listy a vňať, plody od konca júla až do konca augusta, začiatku septembra. Listy sa zbierajú pred hlavným rozkvitnutím. Príliš mladé listy, ktoré sú svetlé, nemusia totiž obsahovať potrebné látky. Po usušení je vhodné skladovanie na tmavých a suchých miestach.
Zdravý a obľúbený čaj z čučoriedok
Čaj z čučoriedok je vhodný pri črevných a žalúdočných problémoch, zmierňuje kožné ochorenia, má priaznivý vlyv na močové cesty a obličky, je vhodný pri znižovaní hladiny cholesterolu i cukru v krvi.
A čo dodať na záver? Urobte si prechádzku nielen do lesa, ale aj na samozberné miesta a doprajte si tento chutný modrý zázrak. Strávite pekný deň so svojou rodinou, urobíte aj niečo pre svoje zdravie.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk