Fantastické krémové cuketové rizoto, top recept. Autorka receptu a foto - Denča
Krémové rizoto s cuketou je ďalší výborný recept. Vyskúšajte tento overený na prípravu výborného cuketového rizota.
Dokonalé rizoto má mať krémovú konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. Podľa tohto receptu si ukážeme postup, ako to dosiahnuť.
Ryža arborio má vysoký podiel škrobu, vďaka čomu absorbuje veľké množstvo vody bez toho, aby sa rozvarila.
Vďaka svojej kašovitej konzistencii sa skvelo hodí na prípravu talianskeho rizota či španielskej paelly.
Keď sa naučíte pripravovať krémové rizoto (napríklad podľa tohto receptu), nebude chcieť žiadne iné. Na Slovensku stále obľúbenejšia cuketa mu pridá skvelú zeleninovú chuť. Určite ho vyskúšajte. A k nemu napríklad brokolicovú polievku podľa nášho receptu.
(na 2 porcie)
Ingrediencie: 1 cibuľa, 1 cuketa, 1 dcl bieleho vína, 2 hrste obľúbeného druhu syra, 200 g ryže (najlepšie originál na rizoto), 1 polievková lyžica masla, soľ podľa chuti, 600 ml horúceho vývaru alebo vody, 2 polievkové lyžice oleja.
Tip pre vás
Na krémové rizoto je najvhodnejšia ryža arborio (na osobu - jedna hrsť ryže), ďalej potrebujeme horúci domáci vývar a suché biele víno, syr (najlepšie parmezán, ale poslúži aj iný tvrdý syr), cuketu a cibuľu, ktoré nakrájame na kocky.
Na rozohriatom oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu (nepremývame ju) a 2 minúty ju miešame, aby sa "obalila" v oleji. Podlejeme suchým bielym vínom a varíme, kým sa víno odparí.
Dostávame sa k najdôležitejšej časti postupu, vďaka ktorej získame želanú krémovú konzistenciu. Keď sa víno odparilo, prilejeme k ryži naberačku horúceho vývaru, premiešame. Keď sa voda odparí, prilejeme ďalšiu naberačku. Cuketu aj so šupkou nakrájame na malé kocky, pridáme ku ryži a ďalej pokračujeme v postupe. Naberačka vývaru, premiešať atď. Ryžu varíme približne 20 minút, kým je mäkká.
Ryžu odstavíme, je dôležité, aby mala zvyšnú vodu, pretože pár minút ešte bude "pracovať". Primiešame k nej plátky masla a nastrúhaný syr. V prípade potreby ešte dosolíme a podávame.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na rizoto so zeleninou a vajíčkom. Výborne chutí aj plnená cuketa. A tu je recept ako sa pripravuje pečená cuketa so syrom. Prípadne skúste aj naše zeleninové rizoto.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk