Výborný hovädzí perkelt. Niečo z maďarskej kuchyne, čo si vychutná aj každý Slovák. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Vyskúšajte aj overený recept na najlepší stroganov z bravčového mäsa
Perkelt či paprikáš? Ľudia varia tak či tak; tieto klasické pojmy sa ale často zamieňajú. Ak by ste chceli vedieť, v čom je rozdiel, treba pátrať po význame slov.
Perkelt pochádza z maďarského slova „pörkölt“, čo znamená pražiť, nie dusiť. Tým pádom pri príprave perkeltu postupujeme spôsobom, že pražíme cibuľku a tiež aj mäso a až následne zalievame vodou.
Zatiaľ čo pri paprikáši sa robí cibuľový základ, pridáva sa červená mletá paprika a hneď voda. Všetko sa spolu krátko prevrie, následne mäso v tomto základe dusíme. Pri paprikáši je vhodnejšie zvoliť ľahšie kuracie mäso, napríklad aj celé stehná, či morčacie mäso.
V prípade technologického spôsobu perkeltu, pozostávajúceho z praženia mäsa sa pokojne dá použiť aj pevnejší druh, akým je hovädzie či bravčové mäso, zvyčajne býva nakrájané na kocky.
Tým, že ho opekáme na cibuľke, sa krásne zatiahne, bude mäkučké a zachová si skvelú chuť. Dobrá kuchyňa vám prináša recept na hovädzí perkelt na spôsob tradičného maďarského „pörköltu“. Prípadne skúste recept na maďarský guláš. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť perkelt bez múky.
Máme pre vás aj recept na skvelé kuracie soté so zeleninou
(pre 6 osôb)
Ingrediencie na 6 porcií: 1 kg hovädzieho (ideálne nožina), 100 g bravčovej masti, 1 väčšia cibuľa, soľ, 1 KL červenej mletej papriky, mleté čierne korenie - podľa chuti, mletá rasca - podľa chuti, mleté nové korenie - podľa chuti, 2 PL múky
Tip pre vás
Dobrú chuť. Skúste aj náš recept na dokonalý tatarák. Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk