Nákupný zoznam

Šťavnatá domáca šunka, RECEPT, ktorý sa osvedčil

14.12.2020 | Autor: Nela

Najlepšia šťavnatá domáca šunka. Recept na varenú šunku, ktorý sa osvedčil so značkou Dobrá kuchyňa.

Ako sa varí domáca údená šunka

Čo by boli Vianoce alebo Veľká noc bez údenej šunky? Ako si pripraviť tú najlepšiu, aby ostala chutná a šťavnatá? Kuchyňa webu Dobrá kuchyňa vám ponúka overený recept. Nech sa páči. Vyskúšajte.

Ponúkame aj zopár skvelých rád, ktoré je vhodné dodržať pri jej príprave, aby bola šunka vynikajúca, zachovala si aj peknú farbu. Najlepšia domáca šťavnatá šunka so značkou Dobrá kuchyňa.

K šunke výborne ladí aj náš fit šalát z cvikly vynikajúci jednoduchý cviklový šalát, lahodný a chutný

Šťavnatá varená šunka, recept ako jednoducho variť šunku

  • Čas prípravy: 1 hodina/1 kg údenej šunky
  • Počet porcií: 1 rolka/šunka

Ako uvariť najlepšiu šťavnatú šunku? Dobrá kuchyňa vám ponúka zopár dobrých rád.

  • Najdôležitejšia je kvalita šunky. Tou najlepšou voľbou je samozrejme domáca, ak máme takúto možnosť. V obchodoch je najviac ponúkaná údená rolka z bravčového pliecka. Je síce šťavnatá, ale vo vnútri nás môže nemilo prekvapiť svojou mastnotou. Väčšou istotou je šunka z bravčového stehna alebo z bravčovej krkovičky.
  • Vákuovo balené údené mäso radšej nekupujme, pretože obsahuje väčšie množstvo vody. Vhodnejšie je zvoliť údenú šunku v sieťke, ktorá je spravidla kvalitnejšia.
  • Veľkonočnú šunku je dobré namočiť deň pred varením do studenej vody. Zbavíme ju tak prebytočnej soli.
  • Šunku si uvarme deň vopred, odleží sa a bude sa aj lepšie krájať.
  • Pred varením je dôležité odstrániť sieťku z mäsa. Ak by sme ju ponechali, zavarila by sa do šunky a veľmi ťažko odstránila. Z rolky by sa mohli odtrhávať aj kúsky mäsa.
  • Údenú šunku vkladáme zásadne do vriacej vody. Necháme, aby voda opäť zovrela, povaríme 3 minútky, potom znížime plameň a varíme na miernom stupni. Takýmto spôsobom sa mäso zatiahne a šťava ostane vo vnútri.
  • Do vody  môžeme na dochutenie pridať biele víno, cibuľu, cesnak, niekoľko zrniečok nového a čierneho korenia, bobkový list. Soliť nie je potrebné, pretože šunka je dosť slaná.
  • Ako dlho variť veľkonočnú šunku? To je najčastejšia otázka. Je na to jednoduchá rada. Údené si vždy odvážme.  Koľko váži šunka, toľko ju varíme. Ak váži šunka 1 kg, varíme ju 1 hodinu.
  • Na varenie nepoužívajme tlakový hrniec, pretože sa šunka vysuší a stratí na kvalite.
  • Uvarené údené mäso necháme vychladiť priamo vo vode, v ktorej sa varilo. Mäso bude mať peknú farbu a ostane šťavnaté.
  • Keď nám ostanú kúsky údeného mäska, môžeme si z nich pripraviť rôzne dobroty. Údené mäso je výborné do nátierok, k omáčkam, do zapekaných jedál.

K údenej šunke vynikajúco ladí klasický zemiakový šalát s majonézou, tradičný a overený

Vynikajúca domáca šťavnatá šunka, ako ju správne uvariť

(Na 1 rolku/šunku)


Ingrediencie

  • 6 strúčikov - cesnak
  • 5 guličiek - nové korenie
  • 2 ks - bobkový list
  • 2 ks - cibuľa strednej veľkosti
  • 2 dl - suché biele víno
  • 1 rolka - údená šunka
Poslať ako nákupný zoznam



Šťavnatá domáca šunka, RECEPT, ktorý sa osvedčilAutor - Nela

Najlepšia domáca šťavnatá šunka - postup receptu

Ingrediencie: 1 ks údená šunka (podľa váhy a výberu) na dochutenie: 2 dl bieleho vína (môžeme aj vynechať), 1-2 ks cibuľa strednej veľkosti, 4-6 strúčikov cesnaku, 3-5 guličiek nového korenia, 5-7 guličiek celého čierneho korenia, 1-2 ks bobkový list

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Najprv si šunku odvážime, aby sme vedeli ako dlho ju budeme variť. Do väčšieho hrnca pridáme vodu, môžeme pridať biele víno, cibuľu, cesnak, niekoľko zrniečok nového a čierneho korenia, bobkový list. Soliť nie je potrebné, pretože šunka je dosť slaná.
  2. Vodu necháme zovrieť. Údenú šunku vkladáme zásadne do vriacej vody. Necháme, aby voda opäť zovrela, povaríme 3 minútky, potom znížime plameň a varíme na miernom stupni. Takýmto spôsobom sa údené mäso zatiahne a šťava ostane vo vnútri.
  3. Údenú šunku varíme podľa váhy, 1 kg potrebuje 1 hodinu, čiže, ak máme šunku o váhe 2,5 kg, domácu šunku varíme 2,5 hodiny. Uvarené údené mäso necháme vychladiť priamo vo vode, v ktorej sa varilo. Mäso bude mať peknú farbu a ostane šťavnaté.
  4. Šunku krájame až keď úplne vychladne, najlepšie však na druhý deň, keď odleží. Ak by sme šunku varili príliš dlho, nenechali ju dobre vychladiť, šunka by sa rozpadávala, bola by aj suchá. Ak sa budete držať našich jednoduchých rád, šunka bude fantastická.

Tip Dobrej kuchyne: Uvarenú údenú šunku skladujeme zabalenú do alobalu alebo uzatvorenú v dóze, aby sa nevysušila, zachovala si svoju šťavnatosť.

Dokonalá pochúťka. Takto sa zase pripravuje domáca šunka. Vybrali sme pre vás recept ako sa varí najlepšia domáca šunka, top recept kuchyne portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty