Cvikla inak aj repa cviklová, červená repa, repa obyčajná cviklová alebo ľudovo povedané aj cviklovka. Pôvod cvikly sa tiahne viac ako 3000 rokov späť a navyše je obľúbená nielen u nás v Európe. Známou a veľmi žiadanou je taktiež aj v Severnej Amerike či mnohých ázijských krajinách.
Cvikla obsahuje vitamíny skupiny B, či vitamín C a E. Obsahuje aj veľké množstvo minerálnych látok účinných najmä pre nás ženy. Minerály ako sodík, draslík, vápnik, horčík, železo, jód, mangán a zinok.
Cvikla má pozitívny prínos aj pre tehotné ženy, pretože obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny. Budúcim mamičkám sa odporúča najmä pre lepší vývoj plodu.
Cvikla ďalej obsahuje betaín, ktorý nás chráni pred rôznymi ochoreniami a podporuje činnosť pečene.
Vyskúšajze aj náš recept na najlepšiu veľkonočnú cviklu s chrenom, tradičný recept
Napriek tomu, že cviklu vnímame ako veľmi dostupnú zeleninu je obrovským prínosom pre naše zdravie a krásu. Práve to robí lacnú a dostupnú cviklu celkom neobyčajnou zeleninou.
Cvikla je bomba, omladzuje a chráni. Všetko, čo by sme o cvikle mali vedieť
Cvikla v má v kuchyni svoje miesto. Foto - Pixabay
Surová či varená cvikla?
Surová cvikla je určite lepšou a na živiny bohatšou alternatívou. Tepelná úprava síce okráda cviklu o živiny, to ale neznamená, že vo varenej či pečenej forme stráca svoje čaro a výnimočnú chuť.
Je šťava z cvikly naozaj zdravá?
Silu cvikly určite netreba spochybňovať. Už len jeden pohár jedinečnej cviklovej šťavy pôsobí ako prevencia proti rakovine a využíva sa aj pri jej liečbe.
Ako si tepelne upravovaná cvikla zachová čo najviac živín?
Pre zachovanie jej vitamínov je cviklu najlepšie variť v tlakovom hrnci alebo upiecť v rúre zabalenú do alobalu. Odporúča sa konzumácia cvikly aj pri diéte? Jednoznačne áno, pretože obsahuje nízke množstvo kalórií.
Máte po konzumácii cvikly moč alebo stolicu zafarbenú do červena?
Rozhodne nepodliehajte strachu. Po konzumácií tejto zeleniny je to úplne normálne. Príčinou je červené farbivo v tejto zelenine.
Športovci áno, diabetici s veľkou opatrnosťou
Pre športovcov je cvikla významným zdrojom energie. Diabetici by mali byť pri jej konzumácii veľmi opatrní, pretože je to zelenina s vysokým obsahom cukru.
Cvikla ako každoročná súčasť Veľkej noci
Myslím, že každá domácnosť využije počas týchto sviatkov práve túto zeleninu. A ak u nás nie je, skúste to. Jej skvelá chuť dopĺňa údené výrobky a jedlá z vajec, navyše napomáha tráveniu a vyprázdňovaniu.
Dlhovekosť a cvikla
Konzumáciou cvikly sa pravdepodobne dožijeme aj vyššieho veku. Táto zázračná zelenina má veľmi blahodarné účinky pre náš organizmus a udržiava ho v dobrej kondícii.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk