Ako dlho sa varí domáca varená kukurica. Foto - Slávka
Máte chuť na krásne žltú, sladučkú a voňavú spomienku na leto. Poďte si s nami pripraviť doma varenú kukuricu.
Čo iné sa viac hodí ku krásnym slnečným dňom než žiarivá žltá v podobe varenej kukurice? Ešte aj začiatkom septembra je počasie tak príjemné, že sa zdá, že pokračuje leto. Prečo si teda nepripraviť doma varenú kukuricu, presne takú, akú bolo dostať na kúpaliskách, festivaloch či rôznych letných podujatiach.
Okrem farby očarí aj úžasná sladká chuť a vôňa tejto pochúťky. Samozrejme, záleží, aký druh kukurice máte, ideálna na vrenie je lahôdková cukrová kukurica, má jemne žltú farbu.
Pozor na takú, ktorá sa nazýva kŕmna – býva dlho tvrdá a nie je veľmi vhodná na konzumáciu. Najchutnejšia je samozrejme tá, ktorá vám vyrástla v záhrade, no ak nemáte tú možnosť, nič sa nedeje. Dnes už je možné kúpiť kvalitné klasy aj v obchode či na rôznych farmách.
Ako si teda kukuricu správne pripraviť? Ako dlho ju variť? Čo všetko je dôležité? Ak by ste si narýchlo prečítali rôzne recepty, zistili by ste, že variť ju stačí vo vode 10 minút. No nie je to celkom tak.
Záleží totiž od druhu kukurice, no ešte dôležitejšie je, ako stará kukurica je. Menej zrelá kukurica má bledšie zrná, stačí ju variť menej.
Staršia je pevnejšia, tú treba aj 15 či 20 minút. Jediný odporúčaný trik je pichnúť do zrniek kukurice počas varenia vidličkou, vďaka čomu ľahko zistíme, či už je mäkká.
Krátky recept ako doma vo vode uvariť kukuricu je nižšie.
Vo vode uvarená kukurica nemusí byť určená len na okamžité zjedenie. Ak si kukuricu pripravíte kedykoľvek počas roka, pokojne ju použite aj do polievok, ako doplnok do šťavy k mäsu či do rôznych šalátov vrátane zemiakového majonézového.
Tak smelo do toho, pustite sa do varenia kukurice aj doma, nie je to nič zložité.
1. Kukuricu dáme variť
Olúpanú kukuricu vložíme do veľkého priestranného hrnca. Zalejeme vodou a privedieme do varu.
2. Soliť až uvarenú
Soliť sa neodporúča. Varíme 10 – 15 – až 20 minút v závislosti od zrelosti kukurice.
3. Podávame prípadne s malom a bylinkami
Kukuricu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Kto má rád, môže si ju teraz osoliť. Prípadne si pridať maslo alebo aj v kombinácii s bylinkami.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk