Podplamenník alebo podpecník či posúch. Táto typická slovenská pochúťka má mnoho názvov, no chuť je spoločná, vynikajúca. Chrumkavé, vláčne a mäkké cesto, na to obloha, akú má kto najradšej.
Tajomstvo toho pravého, ozaj chutného tradičného podplamenníka spočíva k správnom druhu cesta. Nesmie byť po upečení príliš vysušené, ani tvrdé.
Odspodu je dobré mať ho krásne chrumkavé, zvnútra mäkké. Asi najzvláštnejšou prísadou je ocot, ktorý sa do cesta pridáva, no práve ten zaručí, že bude spĺňať požadované atribúty.
Ďalšou dôležitou vecou je obloha. Treba zvoliť takú, akú kto má rád – či to bude paradajkový alebo smotanový základ; klobáska, slaninka, šunka alebo vegetariánska verzia, napríklad s vajíčkami.
Nespornou súčasťou je syr, rovnako podstatný ako pri pečení pizze. Treba si vybrať druh, ktorý sa rozteká a je pre vás ten najchutnejší. Prípadne viacero a nakombinovať ich.
Samozrejme, každý si môže dať na svoj podplamenník, čo je chce. Fantázii sa medze nekladú.
(30 kusov)
Ingrediencie: mlieko 1 dcl, hladká múka 1 kg, kukurica 1 plechovka, paradajkové pyré 3 dcl, údená klobása 1 ks, horúca voda 4 dcl, cukor 1 kávová lyžička, čerstvé droždie (42 g) 1 ks, ocot 1 PL, oregano 1 kávová lyžička, obľúbený druh syra 200 g, bravčová masť 2 polievkové lyžice, soľ 1 PL.
Tip pre vás
Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások.
Pridáme múku, soľ, vlažnú vodu a vymiesime vláčne cesto. Necháme nakysnúť aspoň hodinu.
Cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na asi 1 cm plát a dvakrát preložíme do tvaru šatôčky. Necháme chvíľu oddýchnuť.
Spracujeme si rovnomerne veľké tri bochníky, budú z toho tri plechy.
Dáme na vymastený plech. Cesto stačí ponaťahovať ručne.
Na povrch cesta rozprestrieme omáčku. Pridáme kukuricu, oregano.
Na to ešte nakrájanú klobásku, nastrúhaný syr, prípadne čo kto má rád ako oblohu. Pečieme na 200 stupňov Celzia asi pol hodinu.
Dobrú chuť.
Pripravte si podľa nášho receptu aj skvelé langoše
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk