Nákupný zoznam

Domáca višňová griotka – tak chutná, voňavá a krásne farebná

20.08.2022 | Autor: Slávka

Nie je nič krajšie, ako odložiť si kúsok leta na dlhé zimné večery. Platí to aj pre griotku, ktorú si pokojne môžete urobiť z vlastných višní a pridať si k nim alkohol, aký vám chutí – brandy, rum alebo vodku. Ukážeme si, ako na to.

Ak budete postupovať podľa nášho receptu, prídete na to, že kupovať griotku už nemá zmysel. Veď ovocného podielu je tam len, aby sa nepovedalo. Vy si do svojej griotky môžeme dať aj dve kilá višní a po ich vylúhovaní vám ostatne veľmi chutné ovocie, ktoré ešte využijete pri príprave rôznych koláčov alebo aj torty. Višne nasiaknuté v brandy alebo rume chutia neskutočne dobre napríklad s čokoládou.

Tento recept je čarovný aj v tom, že je úplne jednoduchý. Treba len vyčkať, kým sa višne lúhujú, ale to nie je žiaden problém. Budete ich postupne sledovať a po zhruba mesiaci, prípadne viac, dospejete k zdarnému výsledku.


Ingrediencie

  • 1 kg - cukor kryštálový
  • 15 dl - alkohol (napríklad marhuľovica, likér, brandy)
  • 2 kg - višne
Poslať ako nákupný zoznam



Domáca višňová griotka – tak chutná, voňavá a krásne farebná

1. Višne

Višne si dôkladne umyjeme a odkôstkujeme.

2. Cukrovanie

Zasypeme ich cukrom a necháme cez noc odstáť.

3. Nakladanie

Višne aj s cukrom presunieme do 5 litrovej fľaše a zalejeme takým množstvom brandy, koľko sa zmestí.

4. Lúhovanie

Višne necháme takto lúhovať mesiac, maximálne šesť týždňov.

5. Višne a hotovo

Následne višne povyberáme a odložíme si, ešte sa nám zídu pri príprave rôznych dezertov či torty. Do fľaše s tekutinou dolejeme zvyšok brandy a dôkladne premiešame. Gritoku máme hotovú.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty