Malý zelený zázrak z exotiky: Avokádo so obľúbili aj Slováci. Autorka textu a foto - Slávka
Zelené, krásne krémové, lahodné... Jedným z najväčších pokladov spomedzi exotického ovocia, je nesporne avokádo. Samozrejme, záleží na jeho zrelosti, ktorá sa odráža na chuti.
Musí byť ozaj dozreté, na dotyk mäkké, aby bolo akurát. Príliš zelené nie je ešte vhodné na žiadnu konzumáciu, treba ho nechať dôjsť.
Ľahko to zistíte zjemnením inak tvrdej šupky a tiež zmenou farby. Musí byť krásne hnedá a na dotyk povoľná. Avokádo má síce pomerne veľa kalórií, ale tých správnych.
Obsahuje telu prospešné. resp. zdravé tuky, má mnoho vlákniny a okrem toho aj množstvo vitamínov a minerálov. Napriek vysokej kalorickej hodnote nemá žiaden cholesterol.
Asi jeden z najznámejších receptov, kde hlavnú rolu hrá avokádo, je mexické guacamole. Treba mať každopádne zrelé avokádo a už len pár prísad; ukážeme si, ako na to.
Avokádové guacamole sa môže podávať len tak na čerstvom chlebe či pečive. Vynikajúce je ale aj na tortilách či tacos plackách alebo ako prísada do šalátov.
Konzumovať pravidelne avokádo sa oplatí. Prospieva mnohým súčastiam ľudského organizmu. Podporuje činnosť mozgu, udržiava zdravé cievy, znižuje hladinu cholesterolu, spevňuje kosti a napriek vysokej kalorickej hodnote pomáha štíhlej línii.
Gaucamole však nie je jediná pochúťka, ktorá sa pripravuje z avokáda. Zvykne sa pridávať do smoothies, tiež do šalátov či nátierok. Výborne poslúži aj ako základ do omelety, dodá jej krémovú konzistenciu.
Môže sa však pridať aj pór, šampiňóny, slanina či syr. Ani tu široká paleta varenia s avokádom nekončí. Skvelé je pridať ho do zapečeného mäsa, najmä kuracieho, prípadne na cestoviny.
Vyskúšajte náš recept na najlepšiu domácu avokádovú pomazánku
Výborné je však avokádo aj na sladko, plne využiteľné pri príprave rôznych dezertov. Nebojte sa ho preto využiť pri výrobe zmrzliny, mliečnych shakeov či pudingov.
Napríklad si treba vyskúšať čokoládovú penu s avokádom. Štyri zrelé avokáda roztlačíme vidličkou, pridáme ¼ šálky kokosového mlieka, 4 lyžice kakaa, 3 lyžice medu, 150 g horkej čokolády (aspoň 72 %) a ešte vanilkový cukor. Dôkladne premiešame.
Ide o ľahký krém, ktorý môžeme podávať na sušienkach, v košíčkoch či piškóte. Alebo len tak v mištičke ako zdravšia verzia pudingu.
Tak smelo do toho, pustite sa do prípravy avokádových pochúťok. Len pozor, opatrne, je vysoko návykové.
Ingrediencie: 1 zrelé avokádo, cherry paradajky, olivový olej, cesnak, soľ, čierne korenie, citrónová šťava.
Tip pre vás
Avokádo musí mať krásne hnedú farbu na povrchu.
Z vnútra je krémové s jemne zelenou farbou. Kôstka je nejedlá.
Okrem avokáda si pripravíme aj citrónovú šťavu, olivový olej, cesnak, soľ, čierne korenie, cherry paradajky.
Ak je avokádo dostatočne zrelé, pôjde ľahko vydlabať z dužiny.
Avokádo rozdrvíme vidličkou a pridáme citrónovú šťavu. Pomôže avokádu, aby zostalo zelené a krémové. Inak by zhnedlo, čo nie je veľmi pôsobivé. Doplníme cesnak, olivový olej, soľ, čierne korenie. Úplne nakoniec nakrájame cherry paradajky. Dôkladne premiešame.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na fantastickú avokádovú polievku webu Ženy v meste
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk