Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom, autorka receptu a foto: Denča
Z dielne Dobrej Kuchyne pre vás máme recept na výborný slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom. Vynikajúci, zdravý koláč plný výživných látok, vitamínov a minerálov.
Vedeli ste, že okrem vitamínov A, B, C, E, K, a minerálov, špenát obsahuje aj dôležité omega-3 kyseliny? Pomáha tiež udržovať zdravý krvný tlak, posilňuje činnosť srdca, mozgu, chráni oči, či spevňuje zuby? Ak ste to doteraz neurobili, zaraďte ho do svojho pravidelného jedálníčku.
Chia semienka, majúce svoj pôvod hlavne v Mexiku a Latinskej Amerike, sú tiež zdrojom nenasýtenej mastnej omega-3 kyseliny, ale aj dôležitých protejnov, sacharidov, vitamínov a minerálov. Pomáhajú tiež znižovať hladinu cukru v krvi.
Špenátový koláč so syrom a chia semienkami je jednoduchý a vďačný recept na zeleninový obed či večeru. Výberom svojho obľúbeného tvrdého syra mu dodáte pre vás tú najlepšiu chuť.
Ide o nízkokalorické jedlo, pochuťte si teda na slanom špenátovom koláči večer bez akýchkoľvek výčitiek. Môžete ho použiť aj ako prílohu, je chutný teplý aj v studenej verzii.
Vyskúšajte aj výborné špenátové palacinky z receptov webu Zenyvmeste.sk. Alebo si pripravte domáce tekvicové jadierka.
(na 5 porcií)
Ingrediencie: cibuľa 1 ks, olivový olej 1 polievková lyžica, cuketa 1 ks, chia semienka 5 polievkových lyžíc, 4 strúčiky cesnaku, nastrúhaný obľúbený syr 2 plné hrste, vajíčka 3 ks, karfiol 200 g, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, tekvicové semienka 5 polievkových lyžíc, špenátový pretlak 450 g
Tip pre vás
Pripravíme si ingrediencie. Rozmrazíme špenát a odstránime z neho prebytočnú vodu. Syr (eidam) nastrúhame, cibuľu nakrájame na drobno.
Na začiatku zmiešame rozmrazený špenát, soľ, mleté čierne korenie, vajíčka, chia a tekvicové semienka do hmoty. Necháme odstáť, semienka si urobia svoju prácu a hmotu zahustia.
Na olivovom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibuľu a necháme vychladnúť. Uvaríme karfiol a nasekáme ho na drobno.
Do špenátovej hmoty primiešame nahrubo nastrúhanú cuketu, pretlačený cesnak, karfiol a nastrúhaný syr, a nakoniec pridáme opraženú cibuľu. Všetko poriadne premiešame.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Hmotu rovnomerne naložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 30 minút, kým koláč získa zlatistý nádych.
Dobrú chuť! Máme pre vás aj recept na skvelý tvarohový puding s chia semienkami
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk