Quinoa s lososom a zeleninou, autorka receptu a foto: Denča
Tiež máte niekedy pocit, že sa vo vašej kuchyni striedajú stále rovnaké prílohy? Vyskúšajte super potravinu quinou, ktorá sa dá použiť do slaných aj sladkých jedál.
Quinoa pochádzajúca z Latinskej Ameriky, je proteinová bomba, bohatá na všemožné látky esenciálne a zdravé pre vaše telo. Je skvelou alternatívou k rýži či kuskusu.
Obsahuje dôležitú vlákninu, železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, B vitamíny, vitamín E. Quiona s lososom a zeleninou vám dodá aj všetkých osem najdôležitejších aminokyselín. Podporuje trávenie, udržuje zdravé kosti, srdce a svalovú hmotu. Určite po nej siahnite a vyskúšajte túto skvelú plodinu.
Quinoa so zeleninou a šťavnatým lososom chutí skvele, svojim blízkym tak ponúknete naozajstnú ale hlavne super zdravú pochúťku.
Vyskúšajte aj recept na výborný quinoa šalát s fetou a avokádom z dielne webu Ženy v meste.
(na 3 porcie)
Ingrediencie: olivový olej 1 polievková lyžíca, kurkuma 1 kávová lyžička, cuketa 1 ks, pór 1 ks, čerstvý losos 1 ks, sójová omáčka 1 polievková lyžica, čerstvo nastrúhaný zázvor 1 kávová lyžička, stonkový zeler 100 g, quinoa 150 gramov, maslo 50 g, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, cherry paradajky 200 g
Tip pre vás
Ku príprave quinoy potrebujeme pór, stopkový zeler, cuketu, kurkumu, sójovú omáčku, čerstvý zázvor, soľ a quinou. Tú si aspoň dvakrát prepláchneme pod vriacou vodou, tým ju zbavíme horkosti.
Prepláchnutú quinou dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou alebo vývarom v pomere 1:2 (1 diel quinoy a 2 diely tekutiny). Varíme približne 15 minút, odstavíme zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť.
Pór nakrájame na tenké kolieska a cuketu na menšie kúsky, spolu ich osmažíme na olivovom oleji. Okoreníme mletým čiernym korením a podlejeme trochou vody. Keď je cuketa mäkká, pridáme do hrnca uvarenú quinou a necháme vychladnúť.
Stopkový zeler a paradajky nakrájame na malé kocky, pridáme postrúhaný zázvor, sójovú omáčku, kurkumu a všetko premiešame.
Zmes pridáme k vychladnutej quinoe, dochutíme kurkumou, soľou a mletým čiernym korením a dobre premiešame.
Lososa umyjeme, osušíme a nakrájame. Potrieme kurkumou, soľou a na každý kus položíme plátok lososa. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
Táto zeleninová quinoa je chutná v teplej aj studenej verzii.
Dobrú chuť!
Dobrá Kuchyňa vám prináša aj úžasný recept na štavnatého lososa s kelom na slanine
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk