Šopský šalát, tento chutný zeleninový šalát podľa pôvodu nazývaný aj Bulharský šalát, často nájdete aj v našich reštauráciách. Jeho príprava je nielen nenáročná, ale výsledok naozaj stojí za to.
Tento zeleninový šalát nazývaný i Bulharský šalát, pochádza pôvodne z Balkánu. Silné postavenie si však stihol vydobyť aj v našej stredoeurópskej kuchyni.
Jednoduchý šopský šalát sa dá vytvoriť v priebehu niekoľkých minút a za pomoci pár ingrediencií dostupných v bežných supermarketoch.
Šopský šalát s olivami – ingrediencie na 6 porcií - zelenina: 2 poľné uhorky, 3 paradajky, 1 cibuľa (môže byť biela i červená), 2 papriky, 200 gramov balkánskeho syru, balenie olív (voliteľné), petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné).
Zálievka: 5 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu, štipka čierneho korenia, štipka soli, malá lyžička kryštálového cukru. Alebo vyskúšajte recept na uhorkový šalát so smotanou.
Recept na šopský šalát nájdete aj na webe Ženyvmeste.sk.
(pre 4 - 6 osôb)
Na úvod si nakrájame na drobno cibuľu, môže byť aj červená.
Rovnako si na drobné kúsky nakrájame aj dve poľné uhorky.
Pridáme aj na drobno nakrájané tri klasické paradajky.
Nakrájame si aj papriku, môžeme vybrať rôzne farebné kombinácie.
Nakrájame aj olivy a na záver syr balkánskeho typu, alebo feta syr.
Pripravíme si zálievku. Zmiešame 5 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu, pridáme trošku kryštálového cukru, soľ a mleté čierne korenie. Hotovú zálievku v miske naozaj dôkladne premiešame.
Do väčšej nádoby postupne pridávame nakrájané suroviny. Zeleninu so syrom poriadne premiešame a pridáme zálievku. Všetko na záver poriadne premiešame a môžeme podávať.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk